FARC kondigt wapenstilstand af

FARC-kopstukken gisteren op een persconferentie»
FARC-kopstukken gisteren op een persconferentie AFP

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd. Dat gaat morgen in en duurt tot en met 20 januari.

De FARC maakte dat bekend vlak voordat de delegatie de vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering in Havana begon. Die besprekingen volgen op de officiële start van de onderhandelingen in Oslo, vorige maand.

Herbewapening

FARC-delegatieleider Marquez had in Oslo al opgeroepen tot een staakt-het-vuren, maar de Colombiaanse regering zei toen niet opnieuw een fout te willen maken.

Van 1999 tot en met 2002 liep er ook vredesoverleg en werd een groot gebied in het zuiden van het land gedemilitariseerd. Dat gaf de FARC-rebellen de kans zich te herbewapenen en volgens kenners verloor de rebellenbeweging de belangstelling voor een overeenkomst.

Nog geen reactie

De regering heeft nu herhaald niet te zullen stoppen met militaire acties tot er een vredesplan met de regering is getekend.

De FARC strijdt al decennia voor een marxistische Colombiaanse staat. Volgens regeringscijfers zijn bij de strijd zo'n 600.000 mensen omgekomen. Volgens schattingen zijn er nog zo'n 8000 FARC-strijders.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Eenzijdig bestand belangrijke geste van de FARC' De Colombiaanse terreurbeweging FARC heeft een eenzijdig bestand afgekondigd. Dat gebeurde vlak voor de start van de... onderhandelingen in Cuba tussen FARC en de Colombiaanse regering. Correspondent Kees Elenbaas is in Bogota.

Video

  • video FARC kondigt wapenstilstand af De Colombiaanse terreurbeweging FARC heeft een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd voor de komende twee... maanden. Vandaag beginnen de FARC en de Colombiaanse regering aan onderhandelingen over vrede.
  • video Colombia sceptisch over afgekondigde wapenstilstand De Colombiaanse regering heeft sceptisch gereageerd op de wapenstilstand die de FARC heeft afgekondigd. Het... bestand van twee maanden werd gisteren in Cuba aangekondigd vlak voor het begin van de vredesonderhandelingen.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4735 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5938 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4825 keer afgespeeld

Meer video en audio