Gehekeld pausbeeld terug in Rome

Het beeld werd vandaag onthuld op het Piazza dei Cinquecento»
Het beeld werd vandaag onthuld op het Piazza dei Cinquecento EPA

In Rome is de vernieuwde versie onthuld van een beeld van paus Johannes Paulus II. Op het origineel was anderhalf jaar geleden zo veel kritiek gekomen dat de stad aanpassingen had bevolen.

Het originele beeld werd in mei 2011 neergezet op het plein voor het hoofdstation van Rome. Beeldhouwer Oliviero Rainaldi had een modern beeld van zes meter hoog afgeleverd, waarin hij de paus minimale gelaatstrekken had gegeven.

Urinoir

De kritiek was immens: mensen vonden de geliefde paus meer op dictator Mussolini lijken en vergeleken zijn hoofd met een lachende bowlingbal. Ook leek het beeld door een opengehouden mantel sterk op een wachthuisje of een urinoir, vonden de Italianen.

Rainaldi zei dat zijn ontwerp slecht was uitgevoerd en liet het beeld weghalen om het aan te passen. De paus lacht nu en kreeg een meer geprononceerde nek en kin. Ook houdt hij zijn mantel nu voor zich uit, waardoor de urinoir-gelijkenis is verdwenen.

50.000.000 kunstcritici

Sommige forensen op het hoofdstation zijn nog altijd niet gecharmeerd van het moderne ontwerp en noemen het kil. Een woordvoerder van de stad Rome zegt dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te houden. "Italië is een land van 50 miljoen scheidsrechters, 50 miljoen politici en 50 miljoen kunstcritici."

Deel deze pagina

Video Archief: Zomercolumn uit 2011 over het beeld

Zomercolumn: standbeeld paus lijkt op 'urinoir'

De zomercolumn komt uit Rome. Correspondent Andrea Vreede neemt het standbeeld van Johannes Paulus II onder de loep.

Video en Audio

  • » Kabinet komt met nieuw Deltaplan Video Het kabinet komt dinsdag met een nieuw deltaplan; 60 jaar na de watersnoodramp van 1953. Onze...15 sep 2014, 2465 keer afgespeeld
  • » Honderden bootvluchtelingen verdronken Video Zo'n 1100 vluchtelingen hebben de afgelopen dagen een boottocht vanuit Noord-Afrika niet overleefd....15 sep 2014, 3408 keer afgespeeld
  • » Khamenei: geen samenwerking met VS Video Een duidelijk aanvalsplan is er niet, maar de bedoeling is duidelijk. Tientallen landen hebben in...15 sep 2014, 3443 keer afgespeeld

Meer video en audio