Spanning Oost-Congo loopt op

Vluchtelingen lopen langs een VN-tank in Goma»
Vluchtelingen lopen langs een VN-tank in Goma AFP

De regering van de Democratische Republiek Congo heeft een ultimatum van de rebellengroep M23 afgewezen. De rebellen hadden geëist dat de regering binnen 24 uur vredesgesprekken zou beginnen en haar troepen zou terugtrekken uit de stad Goma.

De rebellen hadden gewaarschuwd voor een escalatie van het geweld als de regering de eis zou negeren.

Humanitaire crisis

Gisteren waren de Verenigde Naties nog hoopvol dat een humanitaire crisis in en rond Goma was afgewend. Er werd melding gemaakt van een akkoord tussen de VN en de Rwandese regering. Het is bekend dat Rwanda de rebellengroep steunt, hoewel de Rwandese regering en M23 dat ontkennen.

VN-functionarissen vrezen een massamoord en hongersnood als de rebellen Goma innemen. In de Oost-Congolese stad wonen 600.000 mensen.

Grondstoffen

De rebellen rukten afgelopen weekend op en veroverden onder meer de stad Kibumba. Ze zijn Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, tot op zo'n 5 kilometer genaderd.

In de omgeving van Goma zijn veel grondstoffen. Daarnaast speelt de rivaliteit tussen verschillende etnische groepen een belangrijke rol in het conflict. Congo beschuldigt buurland Rwanda van het steunen van de Tutsi-rebellenbeweging.

Deel deze pagina

Video

Burgers Goma vrezen opmars Congolese rebellen

Congolese rebellen van de groep M23 zijn de stad Goma genaderd. Ze zeggen dat ze niet van plan zijn om de stad met een miljoen... inwoners in te nemen, tenzij ze worden aanvallen door het Congolese leger. Dat is gevlucht en alleen blauwhelmen van de Verenigde Naties verdedigen Goma nog. Burgers vrezen voor hun leven.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10674 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1263 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 1096 keer afgespeeld

Meer video en audio