Spanning Oost-Congo loopt op

Vluchtelingen lopen langs een VN-tank in Goma»
Vluchtelingen lopen langs een VN-tank in Goma AFP

De regering van de Democratische Republiek Congo heeft een ultimatum van de rebellengroep M23 afgewezen. De rebellen hadden geëist dat de regering binnen 24 uur vredesgesprekken zou beginnen en haar troepen zou terugtrekken uit de stad Goma.

De rebellen hadden gewaarschuwd voor een escalatie van het geweld als de regering de eis zou negeren.

Humanitaire crisis

Gisteren waren de Verenigde Naties nog hoopvol dat een humanitaire crisis in en rond Goma was afgewend. Er werd melding gemaakt van een akkoord tussen de VN en de Rwandese regering. Het is bekend dat Rwanda de rebellengroep steunt, hoewel de Rwandese regering en M23 dat ontkennen.

VN-functionarissen vrezen een massamoord en hongersnood als de rebellen Goma innemen. In de Oost-Congolese stad wonen 600.000 mensen.

Grondstoffen

De rebellen rukten afgelopen weekend op en veroverden onder meer de stad Kibumba. Ze zijn Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, tot op zo'n 5 kilometer genaderd.

In de omgeving van Goma zijn veel grondstoffen. Daarnaast speelt de rivaliteit tussen verschillende etnische groepen een belangrijke rol in het conflict. Congo beschuldigt buurland Rwanda van het steunen van de Tutsi-rebellenbeweging.

Deel deze pagina

Video

Burgers Goma vrezen opmars Congolese rebellen

Congolese rebellen van de groep M23 zijn de stad Goma genaderd. Ze zeggen dat ze niet van plan zijn om de stad met een miljoen... inwoners in te nemen, tenzij ze worden aanvallen door het Congolese leger. Dat is gevlucht en alleen blauwhelmen van de Verenigde Naties verdedigen Goma nog. Burgers vrezen voor hun leven.

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 4516 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 821 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2468 keer afgespeeld

Meer video en audio