Nederland doet beroep op Hamas

Frans Timmermans»
Frans Timmermans ANP

Om een einde te maken aan het conflict rond de Strook van Gaza, moet Hamas ophouden met het afvuren van raketten op Israël.

Dat zegt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken in het Radio 1-Journaal. Hamas is volgens hem maandenlang gewaarschuwd dat die beschietingen kunnen leiden tot escalatie van het geweld.

Europa

Timmermans benadrukt dat Europa op één lijn moet zitten om invloed te kunnen uitoefenen. "Een verdeeld Europa is een machteloos Europa in dit conflict."

Uit een belronde met zijn Europese collega's, blijkt dat iedereen wil voorkomen dat Israel de Gazastrook binnenvalt.

Overslaan

Volgens Timmermans probeert Hamas waarschijnlijk om het geweld van de Gazastrook over te laten slaan naar de Westelijke Jordaanoever. Dat lijkt totaal niet te lukken, zegt de minister.

Hij hoopt dat de Palestijnse Autoriteit, die zetelt op de Westoever, invloed heeft op de meer gematigde mensen in de Gazastrook. "Die kunnen Hamas tot de orde roepen."

Minister Timmermans heeft de Palestijnen humanitaire hulp aangeboden. Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking gaat nu kijken wat Nederland kan doen.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Eén lijn trekken in Europa over Gaza-conflict' De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague heeft de Israëlische regering gewaarschuwd. Israël verspeelt volgens hem veel... internationale steun en sympathie als het leger de Gazastrook binnenvalt. President Obama vindt juist dat Israël het volste recht heeft om zich te verdedigen tegen raketaanvallen. De Nederlandse premier Rutte en de minister van Buitenlandse Zaken Timmermans zitten meer op de lijn van hun Britse collega. Beiden belden dit weekeinde met Israël. Een gesprek met minister Timmermans.

Video en Audio

Meer video en audio