Wellink in top grote Chinese bank

Nout Wellink»
Nout Wellink NOS

Oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink is sinds 1 november toezichthouder bij de Bank of China.

Wellink werd in april op de aandeelhoudersvergadering al voorgedragen als commissaris. Hij maakt als enige Europeaan deel uit van de 16-koppige raad van bestuur en is benoemd voor drie jaar. Hij krijgt zitting in de commissie voor strategische ontwikkeling, de auditcommissie die de cijfers controleert, en van de commissie die toezicht houdt op de financiële risico's.

Ervaring

De keuze voor Wellink heeft te maken met zijn jarenlange internationale ervaring en expertise op het terrein van regelgeving voor banken. Wellink was onder meer van 2006 tot 2011 voorzitter van het Bazel Comité. "Ik vermoed dat een rol heeft gespeeld dat ik internationaal veel gedaan heb en in die context met de Chinese autoriteiten van doen heb gehad", zegt Wellink. De voltallige raad van bestuur vergadert minstens zes keer per jaar. De voertaal in de vergaderingen is Chinees, maar er wordt vertaald naar het Engels.

Boeiend

"Het is inderdaad ver weg, maar wel boeiend", zegt Wellink. "De machtsverhoudingen verschuiven en het is fascinerend om daar als Europeaan bij te mogen zijn." De Chinese economie is de op een na grootste economie ter wereld en hard op weg om de grootste te worden.

De Bank of China is een staatsbank met een beursnotering en is een van de grootste commerciële banken in China. Met een beurswaarde van 128 miljard dollar behoort de bank tot de top tien van grootste financiële instellingen in de wereld.

Deel deze pagina

Audio

  • 'China wil dat haar banken internationaal actiever worden' Oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank heeft nieuw werk gevonden bij een Chinese bank; de Bank of China. U hoort een... gesprek met Erwin Blaauw, China-analist bij de Rabobank.
  • Wellink commissaris Bank of China Oud-bankpresident Nout Wellink is benoemd tot commissaris in de top van de Bank of China. Het is de belangrijkste bank van China en... staat in de top tien van grootste banken ter wereld. Wellink was in april al voorgedragen, als enige Europeaan. Sinds een paar weken is zijn benoeming een feit. André Meinema sprak met hem.

Video en Audio

Meer video en audio