Aanhouding na dna-match Vaatstra

Detail van de grafsteen van Marianne Vaatstra»
Detail van de grafsteen van Marianne Vaatstra ANP

In de moordzaak van Marianne Vaatstra is een man gearresteerd, die naar voren is gekomen in het dna-verwantschapsonderzoek. Dat bevestigt de vader van Marianne Vaatstra, na berichten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

De Vries twitterde vanochtend dat er een 100 procent dna-match is gevonden. "In gewone termen kan je zeggen: de zaak is rond", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Boer

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat gisteravond een man is aangehouden in verband met de zaak. Het NFI onderzoekt vandaag nog een keer het dna van de opgepakte man, om er zeker van te zijn dat er een 100 procent dna-match is.

De verdachte is volgens Peter R. de Vries een blanke man van 45 jaar uit Friesland. "Het is een boer, die een bedrijf heeft", zei De Vries. Voor zover hij weet, heeft de verdachte geen strafblad.

Dna-onderzoek

De politie is de verdachte op het spoor gekomen door het grootschalige dna-verwantschapsonderzoek dat eind september werd gehouden. Het Openbaar Ministerie had daarvoor ruim 8000 mannen opgeroepen.

De mannen woonden ten tijde van de moord in een straal van 5 kilometer rond de plek waar het lichaam van Marianne Vaatstra werd gevonden en waren tussen de 16 en 60 jaar oud. Bijna 90 procent van de opgeroepen mannen werkte aan het onderzoek mee.

De 16-jarige Marianne Vaatstra werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 verkracht en vermoord. Ze had een discotheek in Kollum bezocht en was met de fiets onderweg naar haar huis in Zwaagwesteinde. Haar lichaam werd gevonden in een weiland bij Veenklooster.

Deel deze pagina

Video

De moord op Marianne Vaatstra uit 1999 is opgelost. Dat meldt misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Uit het... DNA-onderzoek is een man naar voren gekomen, die inmiddels is gearresteerd.

 • 'Moord op Marianne Vaatstra is opgelost'

  De moord op Marianne Vaatstra uit 1999 is opgelost. Dat meldt misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Uit het... DNA-onderzoek is een man naar voren gekomen, die inmiddels is gearresteerd.

 • Verdachte woont op 3 km van vindplaats Marianne Vaatstra

  De verdachte die na dna-onderzoek in de zaak-Vaatstra is opgepakt, is een 45-jarige boer uit Oudwoude.

 • Jeroen Wollaars is in Zwaagwesteinde

  De moord op Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde lijkt opgelost. Op basis van het DNA-onderzoek dat eerder... werd gehouden is een verdachte gearresteerd, zo melden politie en justitie. Later vandaag is er een persconferentie. Het nieuws werd vanochtend als eerste gemeld door Peter R. de Vries.

 • Peter R. de Vries over de aanhouding in de zaak-Vaatstra

  Misdaadjournalist Peter R. de Vries werkt al jaren nauw samen met het Openbaar Ministerie. Hij wilde de... familie Vaatstra helpen door de dader te vinden. Afgelopen nacht had ie opnieuw contact met Bauke Vaatstra, de vader van Marianne.

Audio

 • 'Onvoorstelbaar wat er door je heen gaat' Bauke Vaatstra, de vader van Marianne Vaatstra, bevestigt de aanhouding in de zaak-Vaatstra. De familie werd gisteravond ingelicht,... zei hij tegen de NOS. Hij zelf kent de dader niet, maar zijn kinderen kennen de kinderen van de dader. Ze gingen met elkaar naar school.
 • 'Gigantisch succes voor politie en justitie' Misdaadjournalist Peter R. de Vries twitterde vanochtend dat de moordzaak op Marianne Vaatstra is opgelost. Vaatstra werd in 1999... op weg naar huis verkracht en vermoord. Onlangs is in de regio een DNA-verwantschapsonderzoek gehouden onder 8000 mannen, om eventueel via familie de dader op te sporen. Een gesprek met Peter R. de Vries.

Video en Audio

Meer video en audio