Birma-bezoek Obama historisch

President Obama en minister Clinton van Buitenlandse Zaken zwaaien na aankomst in Birma»
President Obama en minister Clinton van Buitenlandse Zaken zwaaien na aankomst in Birma EPA

President Obama is voor een bezoek van zes uur aangekomen in Birma. Hij is de eerste Amerikaanse president die het land bezoekt. Birma heeft het bezoek te danken aan de stappen die het land de afgelopen anderhalf jaar heeft gezet in de richting van meer democratie en openheid.

Obama ontmoet zowel president Thein Sein als oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die jarenlang het verzet tegen het militaire regime heeft geleid en daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Ze zit nu in het parlement.

Obama zal de regering aansporen verder te gaan op de ingeslagen weg. Birma heeft voor de aankomst van Obama 66 gevangenen vrijgelaten. Tweederde van hen is politiek gevangene, de anderen zijn voormalige leden van de militaire inlichtingendienst.

ASEAN-top

Gisteren begon Obama zijn driedaagse reis naar Azië in Thailand. Hij bezocht samen met minister Clinton van Buitenlandse Zaken een tempelcomplex in Bangkok en had een ontmoeting met koning Bhumibol. De 85-jarige koning verblijft al sinds 2009 in het ziekenhuis. Daarna dineerde Obama met premier Yingluck Shinawatra.

Later vandaag reist de president verder naar Cambodja. Later vandaag reist de president verder naar Cambodja. Daar zal hij morgen een Oost-Azië-top bijwonen en leiders van ASEAN-landen ontmoeten.

Deel deze pagina

Video

Obama aangekomen in Birma

President Obama is aangekomen in Birma voor een historisch bezoek van zes uur. Obama is de eerste Amerikaanse president die het... land bezoekt.

Audio

  • 'Amerika wil vriendschappen winnen in Azië' President Obama is voor een historisch bezoek aangekomen in Birma. Hij is de eerste Amerikaanse president die het land bezoekt.... Birma heeft het bezoek te danken aan de stappen die het land de afgelopen anderhalf jaar heeft gezet in de richting van meer democratie en openheid. Gisteren begon Obama zijn driedaagse reis naar Azië in Thailand. Correspondent Wouter Zwart in Washington.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio