Strijd opvolging Sarkozy onbeslist

Fransen brengen hun stem uit in de UMP-verkiezing»
Fransen brengen hun stem uit in de UMP-verkiezing AFP

De kandidaten voor het leiderschap van de Franse conservatieve partij UMP hebben beiden de overwinning opgeëist. Daarnaast beschuldigen aanhangers van de kandidaten elkaar van fraude bij de verkiezingen.

De UMP heeft geen leider meer sinds het vertrek van Nicolas Sarkozy in mei. Sarkozy werd toen verslagen door de socialist François Hollande bij de presidentsverkiezingen.

De kandidaten voor het leiderschap van de conservatieven zijn oud-premier François Fillon en Jean-François Copé, die verschillende functies binnen de partij heeft gehad. Copé staat bekend als de meest rechtse van de twee. De nieuwe leider van de UMP wordt hoogstwaarschijnlijk in 2017 de uitdager van president Hollande.

Klachten

De 48-jarige Copé zei zondagavond tegen zijn aanhangers in Parijs dat een meerderheid van de UMP-leden hem heeft gekozen tot partijvoorzitter. Er zouden zo'n duizend stemmen meer op Copé zijn uitgebracht dan op zijn rivaal. Maar zo'n 20 minuten daarna zei Fillon (58) dat hij met ruim 200 stemmen verschil heeft gewonnen.

Daarnaast zijn er klachten over het verloop van de verkiezingen voor de nieuwe rechtse leider. Aanhangers van Copé zeggen onder meer dat in een stembureau in Parijs veertig stembiljetten meer zijn ingevuld dan er kiezers waren. Ze eisen een onderzoek. Ook de aanhang van Fillon klaagt over onregelmatigheden en heeft formeel een klacht ingediend.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Strijd om nieuwe UMP-leider is soap' De strijd om de nieuwe leider van de tweede partij van Frankrijk, de conservatieve UMP, is uitgelopen op een ware soap. Beide... kandidaten hebben gisteravond de overwinning opgeëist. En dat binnen een partij die al in zwaar weer verkeert. Correspondent Ron Linker in Parijs.

Video

Verdeeldheid bij rechtse oppositie Frankrijk

Zware verdeeldheid bij de rechtse oppositie in Frankrijk. De partij van voormalig president Sarkozy koos gisteren een nieuwe... partijvoorzitter, maar het verschil in stemmen is erg klein. Beide kandidaten hebben de zege al wel opgeëist, en dus moet de kiescommissie een winnaar gaan aanwijzen.

Video en Audio

  • » "Veel politie op de been in Jeruzalem" Video De Israëlische politie heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag gisteravond op...30 okt 2014, 9 keer afgespeeld
  • » Amsterdam bezoekt China Video Vandaag wordt in Peking de ''China Holland Business Summit'' gehouden. Chinese en Amsterdamse...30 okt 2014, 486 keer afgespeeld
  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 1634 keer afgespeeld

Meer video en audio