Bloedigste dag in Gaza-conflict

Bij een Israëlische raketaanval op een woonhuis kwamen elf Palestijnen om. Het huis werd met de grond gelijk gemaakt.»
Bij een Israëlische raketaanval op een woonhuis kwamen elf Palestijnen om. Het huis werd met de grond gelijk gemaakt. EPA

Het dodental als gevolg van de Israëlische bombardementen in de Gazastrook loopt op. Hamas-functionarissen in Gaza zeggen dat er gisteren ten minste 27 Palestijnen om het leven zijn gekomen.

Het was de bloedigste dag in het conflict tot nu toe. Ondanks verschillende pogingen om tot een staakt-het-vuren te komen, hebben Israël en militante Palestijnen elkaar de hele dag bestookt.

Burgerdoden

Bij een poging van de Israëlische luchtmacht om een belangrijke Hamas-strijder te doden, kwamen elf mensen om het leven. In plaats van het huis van het hoofd van de raketten-brigade van Hamas werd dat van zijn buurman geraakt. Het gebouw werd volledig verwoest.

De doden bij die aanval zijn allen burgers, zeggen de autoriteiten op de Gazastrook. Het aantal doden aan Palestijnse zijde komt na zondag op 72. In Israël zijn tot nu toe drie doden gevallen.

Raketten op Israël

Militante Palestijnen vuurden gisteren opnieuw tientallen raketten af op Israël, onder meer op Tel Aviv. Daarbij vielen geen doden. Twee Hamas-raketten zouden zijn uitgeschakeld door het Israëlische luchtafweersysteem.

Ook in enkele zuidelijk gelegen steden en dorpen in Israël kwamen raketten uit de Gazastrook neer. Daardoor raakten volgens Israëlische media drie mensen gewond.

De Israëlische premier Netanyahu zei gisterochtend voor een kabinetsoverleg dat het leger voorbereid is op een uitgebreidere legeroperatie. Hij ging daarbij niet specifiek in op de mogelijkheid van een grondoorlog.

Deel deze pagina

Video

Bloedigste dag in Gaza-conflict

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft opgeroepen tot een onmiddellijk staakt het vuren tussen Israel en Hamas. Ook kondigde hij... aan naar Egypte te reizen, om daar aan te schuiven bij onderhandelingen voor een wapenstilstand.

Audio

  • 'Israël moet nu ingrijpen' De beschietingen tussen Gaza en Israël gaan onverminderd door. De afgelopen dagen zijn er al meer dan 700 raketten uit de... Gazastrook richting Israël afgevuurd. De bewoners van Tel Aviv en Jerusalem liggen nu ook in het schootsveld. Voorheen waanden de bewoners zich hier veilig voor raketten vanuit Gaza omdat de raketten de afstand niet konden overbruggen. Maar donderdag ging voor het eerst in 20 jaar het luchtalarm af in Tel Aviv. Verslaggever Lex Runderkamp ging naar de plek waar die eerste raket in Tel Aviv neerkwam.
  • 'Bombardement Israël raakte verkeerde doel' Gaza kende gisteren de bloedigste dag sinds Israël Hamas begon te bestoken met luchtaanvallen. Ten minste 27 mensen kwam om bij... bombardementen. De meeste mensen kwamen om bij een bombardement op het huis van politieman van Hamas. Van het huis en de huizen er omheen is niets meer over. Er wordt wanhopig onder het puin gezocht naar overlevenden. Correspondent Monique van Hoogstraten in Gaza.
  • 'Mensen zetten stoelen neer om te kijken' De beschietingen tussen Israël en Hamas gaan onverminderd door. Het Israëlische leger bombardeerde gisteren ruim 50 doelen in de... Gazastrook. Ook Hamas vuurde gisteren weer tientallen raketten af op Israëlisch grondgebied. Voor velen een verschrikking, anderen genoten van het schouwspel, zo merkt VRT-verslaggever Jens Franssen vast aan de Israëlische kant van de grens, in Sederot.

Video en Audio

Meer video en audio