Rutte spreekt Netanyahu over Gaza

Mark Rutte»
Mark Rutte ANP

Premier Rutte heeft de Israëlische premier Netanyahu gesproken over de situatie in het Midden-Oosten. In dat gesprek heeft Rutte gezegd dat Nederland Israëls recht op zelfverdediging erkent.

Tegelijk is deëscalatie, volgens Nederland, van het allergrootste belang en moeten bemiddelingspogingen om tot een staakt-het-vuren te komen, onder meer van Egypte en Turkije, een kans krijgen.

Humanitaire hulp

In een gesprek met de Palestijnse minister Maliki, drong ook minister Timmermans van Buitenlandse Zaken aan op deëscalatie en gaf aan dat Nederland bereid is humanitaire hulp te verlenen als dat nodig is.

Timmermans sprak ook met de Turkse en Egyptische ministers van Buitenlandse Zaken. Hij drong er bij hen op aan hun invloed uit te oefenen op de partijen om een staakt-het-vuren tot stand te brengen.

Verder sprak Timmermans met zijn Britse en Duitse collega's Hague en Westerwelle. Timmermans pleitte voor een gezamenlijke Europese reactie op de crisis.

Brussel

Morgen komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie bij elkaar in Brussel.

Het is vandaag de vijfde achtereenvolgende dag dat Israël en de Hamas-beweging in de Gazastrook elkaar over en weer bestoken vanuit de lucht.


Deel deze pagina

Video

Netanyahu: voorbereid op uitgebreidere legeroperatie

Er wordt wel gesproken over een wapenstilstand, maar het heeft nog geen effect op het geweld. De strijdende partijen blijven elkaar... continu bestoken met raketten. De Israëlische premier dreigt met verdere uitbreiding van de operatie.

Video en Audio

Meer video en audio