NOS NieuwsAangepast

Meeste huurhuizen hebben asbest

Door Hugo van der Parre en Jikke Zijlstra

Zestig procent van de sociale huurwoningen in Nederland bevat asbest. Dat blijkt uit een rondgang onder woningcorporaties door de NOS naar aanleiding van de asbest-affaire in Utrecht afgelopen zomer.

In het overgrote deel van de huizen gaat het om ongevaarlijk asbest, zolang het niet wordt geschuurd en er niet in wordt geboord of gezaagd.

Het asbest-vrij maken van alle sociale huurwoningen in Nederland kost naar schatting 3,8 miljard euro. Per huis zou het gemiddeld 2800 euro kosten.

Inventarisatie

De NOS onderzocht 122 willekeurige woningcorporaties. Het is de eerste keer dat in kaart is gebracht hoeveel sociale huurwoningen asbest bevatten. Vertaald naar het hele land gaat het om bijna 1,4 miljoen huizen.

Uit de rondgang blijkt dat ongeveer de helft van de woningcorporaties precies weet hoe het is gesteld met de aanwezigheid van asbest. Zij hebben daar een inventarisatie van gemaakt.

Eenderde van de corporaties heeft geen inventarisatie gemaakt. De rest, iets minder dan 20 procent van de respondenten, is inmiddels begonnen met een inventarisatie of heeft die voor 2013 op het programma staan.

Allerlei plekken

Afgelopen zomer moesten in de Utrechtse wijk Kanaleneiland honderden woningen worden ontruimd omdat er bij saneringen asbest was vrijgekomen.

Sinds 1993 mag asbest niet meer worden gebruikt in de woningbouw. Het zit dus alleen in woningen van voor dat bouwjaar.

Uit de inventarisaties blijkt dat het op allerlei plekken in de woning voorkomt, zoals in brandwerende platen bij verwarmingsketels, vloerluiken, ventilatiekanalen, vensterbanken, gevelbetimmering, platen in hekwerken en galerijen, beglazingskit, doorvoeringen in wanden en vloeren, schoorsteenmantels, golfplaten op schuurtjes, het dakbeschot en riolen. Vloerzeil en vloertegels worden ook vaak genoemd; meestal is dat door de bewoners zelf aangebracht.

Controle

Alle corporaties zeggen dat ze een woning op asbest controleren en saneren als die vrijkomt voor een nieuwe huurder. Ook doen ze dat tijdens het planmatig onderhoud en bij renovaties.

De meeste corporaties hebben er geld voor gereserveerd. Bij de grootste corporaties lopen de kosten op tot ettelijke miljoenen per jaar.

Die kosten komen bovenop de verhuurdersheffing die corporaties vanaf 2013 elk jaar moeten betalen aan het Rijk. Volgend jaar is dat nog geen 50 miljoen euro, maar dat bedrag loopt op tot 2 miljard in 2017. Bovendien moeten corporaties de komende tien jaar nog eens 800 miljoen ophoesten voor de redding van Vestia.

Overigens komt asbest ongetwijfeld ook veel voor in koopwoningen van voor 1993, maar daar is geen betrouwbaar beeld van te krijgen omdat er geen centrale registratie van is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl