'Media Gaza verlengstuk terreur'

De toren van al-Aqsa-tv werd getroffen door een luchtaanval»
De toren van al-Aqsa-tv werd getroffen door een luchtaanval AFP

"Alle journalisten staan nu buiten op straat te werken", zegt NOS-correspondent Monique van Hoogstraten in Gaza-Stad. Ze staat in het gebouw waar de redactie en uitzendstudio's van de lokale zender al-Quds zijn gevestigd.

De redactieburelen boven in het getroffen flatgebouw zijn totaal verwoest, en alle verbindingen zijn uitgevallen.

Het gebouw was vanochtend het doelwit van een Israëlische aanval. Ook de redactie van een andere lokale zender, al-Aqsa, lag vanochtend onder vuur. Bij de beschieting raakten acht Palestijnse journalisten gewond.

Terreur

Volgens Israël waren de mediatorens een legitiem doelwit. Al-Quds en al-Aqsa zijn direct gelieerd aan Hamas en de Islamitische Jihad. Daarmee zijn ze volgens Israël een verlengstuk van anti-Israëlische terreur.

Al-Quds en al-Aqsa zien dat uiteraard anders, zegt Van Hoogstraten. "Ze zijn woedend. Ze zeggen 'wij zijn geen terreurorganisatie, we verbergen geen wapens. Israël wil kennelijk voorkomen dat wij aan de wereld laten zien wat Israël hier aanricht'."

Luchtalarm

Volgens lokale artsen kwamen vandaag bij de Israëlische beschietingen zeker zes mensen om. Daarmee komt volgens hen het totale aantal doden aan Palestijnse zijde op 52.

Maar ook Israël blijft incasseren. In Tel Aviv klonk vandaag opnieuw luchtalarm. De twee raketten die vanuit de Gazastrook waren afgevuurd werden door Israëls luchtafweer onderschept zonder schade aan te richten.

Maar in de grensplaats Asjkelon was het wel raak; daar raakten burgers gewond toen een raket insloeg in een appartementencomplex.

Grondoffensief

De dreiging van een Israëlisch grondoffensief hangt nog steeds in de lucht. Volgens president Netayahu staat het Israëlische leger klaar om het offensief in de Gazastrook "flink uit te breiden". Maar hij rept nog niet expliciet over een grondoffensief.

Netanyahu houdt met het dreigement de druk op de ketel, zegt Monique van Hoogstraten. "Het zegt niet veel over wat hij werkelijk van plan is."

Propagandaoorlog

Bij de getroffen mediatorens in Gaza-Stad ziet de NOS-correspondent hoe Palestijnse journalisten vanuit bestelbusjes met zendapparatuur hun werk proberen te doen. "Overal vandaan worden kabels getrokken om verbindingen te herstellen."

Maar voor Israël kan de uitschakeling van de twee lokale zenders wel eens een Pyrrhus-overwinning blijken, denkt Van Hoogstraten.

Tussen Israël en de Palestijnen woedt immers een hevige propaganda-oorlog, die net zo hevig is als de 'echte' oorlog. En omdat veel buitenlandse media (waaronder NOS, ITN en Sky-News) ook gebruikmaakten van de faciliteiten van al-Quds, zal de beschieting internationaal veel aandacht krijgen.

"Dat kan publicitair problematisch zijn voor Israël", denkt Van Hoogstraten.

Deel deze pagina

Video

  • video 'Media en de pers zijn nooit terroristen' Israël heeft vandaag de mediatoren in Gaza-stad bestookt. Meerdere journalisten raakten gewond en de toren... werd zwaar beschadigd. Volgens Israël gebruikte Hamas de toren voor militaire doeleinden.
  • video Monique van Hoogstraten: media in Gaza nu ook militair doelwit Volgens een Palestijnse functionaris zou er vandaag of morgen al een staakt-het-vuren mogelijk zijn in het... Gaza-conflict. Maar de Israelische premier Netanyahu zei na kabinetsoverleg dat het leger klaarstaat om de operatie tegen Gaza verder uit te breiden.
  • video Beschieting media-toren Gaza-Stad Bij een beschieting op een media-toren zijn zes Palestijnse journalisten gewond geraakt, meldt de BBC. Het... doelwit zou een tv-zender van Hamas zijn, die in de toren is gevestigd.

Audio

  • 'Opnieuw hevige bombardementen in Gaza' In de Gazastrook vannacht opnieuw een reeks beschietingen. Ook Israël werd opnieuw getroffen, al leken de meeste Hamas-raketten te... zijn onderschept. Monique van Hoogstraten vertelt hoe de nacht verliep.

Foto

Mediatoren in GazastadMediatoren in Gazastad

Mediatoren in Gazastad

AFP

Video en Audio

Meer video en audio