Nieuwe paus kopten geïnstalleerd

Tawadros II is als nieuwe koptische paus geïnstalleerd»
Tawadros II is als nieuwe koptische paus geïnstalleerd EPA

In Caïro is de nieuwe koptische paus geïnstalleerd. De ceremonie vond plaats in de koptische kathedraal in de Egyptische hoofdstad en werd op televisie uitgezonden.

Tawadros II (60) werd eerder deze maand al gekozen tot paus. Hij komt uit een religieuze familie: drie ooms en een neef waren ook priester.

De nieuwe paus voelde zich al in zijn jeugd aangetrokken tot de kerk en bracht de zomervakanties door in een klooster. In 1988 werd hij zelf een monnik met de naam Theodorus. Twee jaar later trad hij toe tot het priesterdom.

Groei

Tawadros volgt paus Shenouda III op, die in maart overleed na de kerk 40 jaar te hebben geleid. Onder zijn leiding groeide de koptische gemeenschap, ook buiten Egypte.

Iets meer dan 8 miljoen mensen in Egypte zijn christen. Het is de grootste christelijke gemeenschap in het Midden-Oosten. De laatste tijd neemt het aantal aanslagen op hen flink toe. Veel kopten vrezen de regerende Moslimbroederschap.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4443 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5616 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4524 keer afgespeeld

Meer video en audio