'Straling op Mars niet dodelijk'

Curiosity werd bijna een jaar geleden, op 26 november 2011, gelanceerd»
Curiosity werd bijna een jaar geleden, op 26 november 2011, gelanceerd NASA

De straling op Mars is niet dodelijk voor mensen. De verkenner Curiosity heeft de afgelopen weken vastgesteld dat ruimtestraling een verblijf op Mars voor mensen niet onmogelijk hoeft te maken.

Atmosfeer

Op aarde worden mensen beschermd tegen de dodelijke ruimtestraling door de atmosfeer en het magnetisch veld van onze planeet. Hoewel Mars geen magnetisch veld heeft en een bijzonder ijle dampkring, wordt er toch genoeg straling tegengehouden.

De straling aan de oppervlakte van Mars is daarom vergelijkbaar met de straling aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Wel fluctueert de hoeveelheid, omdat de atmosfeer soms dikker is dan anders.

Eerste keer

Het was de eerste keer dat de straling op een andere planeet gemeten is. Onderweg naar Mars had Curiosity ook al de straling in de ruimte gemeten. Daar is de straling ongeveer twee keer zo groot.

De NASA-onderzoekers benadrukken dat het om voorlopige meetresultaten gaat. Zo zijn de effecten van een zonnevlam nog niet gemeten.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 304 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 1 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 73 keer afgespeeld

Meer video en audio