Protest Ierland om abortuswet

De demonstranten eisen dat de regering snel werk maakt van heldere richtlijnen over abortus»
De demonstranten eisen dat de regering snel werk maakt van heldere richtlijnen over abortus AFP

In Ierland hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de strenge abortuswetgeving. Aanleiding is de dood vorige maand van een zwangere vrouw. De 31-jarige Savita Halappanavar overleed in een ziekenhuis in Galway, na dagen van hevige pijnen. Artsen weigerden haar een abortus.

In Dublin liepen ongeveer vijfduizend mensen mee in een mars naar het parlementsgebouw. Er werden kaarsen aangestoken en er werd een minuut stilte gehouden.

Ook in Galway kwamen zo'n duizend mensen bijeen uit protest. Voor de deur van het ziekenhuis hebben tientallen mensen gebeden voor de overleden vrouw. Verder waren er kleine protestbijeenkomsten in onder meer Ennis, Sligo, Carlow en Kilkenny.

Miskraam

De vrouw was zeventien weken zwanger toen ze complicaties kreeg. Ze werd in een ziekenhuis opgenomen, waar de artsen al snel vaststelden dat ze een miskraam kreeg. Toch weigerden ze haar een abortus te geven. Volgens de man van de zwangere vrouw wilden ze er niet mee instemmen omdat ze nog een hartslag van de foetus hoorden. De vrouw stierf uiteindelijk aan bloedvergiftiging.

In Ierland is abortus volgens de grondwet verboden, maar het Ierse Hooggerechtshof oordeelde in 1992 dat abortus moet worden toegestaan als het leven van een zwangere vrouw gevaar loopt. Die uitspraak moet in wetgeving worden omgezet, maar vijf achtereenvolgende regeringen wilden hun handen er niet aan branden.

Heldere richtlijnen

De demonstranten eisen dat de regering snel werk maakt van heldere richtlijnen over abortus, maar premier Kenny zegt dat hij eerst onderzoeken naar de dood van de vrouw afwacht. Tijdens de verkiezingen sprak Kenny zich nadrukkelijk uit tegen soepelere abortuswetten.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 308 keer afgespeeld
  • » Kamer verrast door naheffing Video De oppositie in de Tweede Kamer is verrast door de aankondiging van het kabinet dat miljoenen...31 okt 2014, 611 keer afgespeeld
  • » Wiebes: partijen eens over nieuw leaseauto plan Video Minder leaserijders komen in het hoogste bijtellingstarief van 25 procent. Dat is de uitkomst van...31 okt 2014, 131 keer afgespeeld

Meer video en audio