'Gaza terug naar de Middeleeuwen'

Palestijnen in de Gazastrook bij een verwoeste fabriek»
Palestijnen in de Gazastrook bij een verwoeste fabriek AFP

Het doel van een eventuele Israëlische militaire operatie in Gaza is het gebied "terugsturen naar de Middeleeuwen". Dat heeft de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai van de rechts-religieuze Shas-partij gezegd. "Alleen dan zal Israël de komende veertig jaar rust hebben", zei hij volgens de Israëlische krant Haaretz.

De Egyptische president Morsi zei zaterdagavond dat hij "aanwijzingen" ziet voor een staakt-het-vuren. Morsi zei dat op een persconferentie met de Turkse premier Erdogan. Die is in Egypte voor overleg. Waarop Morsi zich baseerde, is niet bekend. Egypte staat in contact met zowel Israël als Hamas en bemiddelde in het verleden vaker tussen beide strijdende partijen.

Staakt-het-vuren

Zaterdagavond verschenen er op twitter berichten over een op handen zijnd staakt-het-vuren. Maar dat werd al snel ontkend in Israëlische media. Ook het bureau van premier Netanyahu ontkende de geruchten.

Of een grondoffensief zaterdagavond ophanden is, is onduidelijk. Wel zijn er de hele dag Israëlische reservisten richting de Gazastrook vertrokken, zei NOS-verslaggever Lex Runderkamp die in Tel Aviv in Israël is.

Reservisten

De Israëlische regering heeft het leger vrijdag toestemming gegeven om 75.000 reservisten op te roepen. Dat is veel meer dan de 10.000 militairen die werden ingezet tijdens de vorige oorlog in Gaza in 2008. Onduidelijk is hoeveel reservisten zich tot zaterdagavond hadden gemeld.

Een besluit om Gaza binnen te vallen zou mogelijk morgen genomen kunnen worden, als het kabinet Netanyahu weer bij elkaar komt voor de wekelijkse vergadering.

Recht op zelfverdediging

Intussen probeert Israël internationaal steun te vinden voor een operatie in de Gazastrook. Netanyahu belde zaterdag met verschillende Europese leiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hij liet hen weten dat Israël niet zal accepteren dat de burgerbevolking onder voortdurende dreiging leeft.

Een woordvoerder van Merkel reageerde dat Israël het recht heeft op zelfverdediging, maar ook dat er zo snel mogelijk een wapenstilstand moet komen.

Wolkkolom

Defensie-minister Ehud Barak had zaterdag ook contact met zijn Amerikaanse ambtgenoot Panetta. Barak praatte Panetta bij over het verloop van de operatie Wolkkolom. Ook het Witte Huis herhaalde dat Israël het recht op zelfverdediging heeft.

Intussen gingen de beschietingen over en weer de hele dag door.

Deel deze pagina

Video

Israël en Hamas bestoken elkaar voortdurend met luchtaanvallen en raketten. Op het diplomatieke vlak... proberen verschillende landen de twee partijen tot een staakt-het-vuren te bewegen.

 • Diplomatiek overleg over Gaza in Caïro

  Israël en Hamas bestoken elkaar voortdurend met luchtaanvallen en raketten. Op het diplomatieke vlak... proberen verschillende landen de twee partijen tot een staakt-het-vuren te bewegen.

 • Israëliërs bekijken gevechten in Gaza

  De strijd in de Gazastrook heeft ook een opmerkelijke keerzijde. Tientallen ramp-toeristen trekken naar het... gebied om het grens-overschrijdende geweld met eigen ogen te bekijken.

 • 'In Gaza denkt men dat een grondoorlog onvermijdelijk is'

  Israël stuurt steeds meer militairen naar de grens met de Gazastrook. Het leger heeft 75.000 reservisten... opgeroepen. Maar over een eventueel grondoffensief is nog geen besluit genomen. In Gaza is correspondent Monique van Hoogstraten.

 • 'Israëlische reservisten lijken onzeker over hun komende taak'

  Ook vandaag bestookten Israël en Hamas elkaar over en weer met raketten. Vanmiddag ging in Tel Aviv het... luchtalarm af, en kort daarna klonk een explosie. Verslaggever Lex Runderkamp is in Tel Aviv.

Video en Audio

Meer video en audio