Nog geen besluit over invasie Gaza

Een Hamaslid inspecteert het gebombardeerde kantoor van Hamasleider Haniya in Gaza-Stad»
Een Hamaslid inspecteert het gebombardeerde kantoor van Hamasleider Haniya in Gaza-Stad AFP

Vanuit Israël is een onafgebroken stroom van militairen en materieel op weg naar de Strook van Gaza. Maar volgens Israëlische functionarissen betekent dat niet dat een grondoorlog tegen de Palestijnen op handen is. Er is nog geen besluit genomen, zo hebben ze gezegd tegen verslaggevers.

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft tienduizenden reservisten opgeroepen die mogelijk worden ingezet bij een invasie.

Hoofdkwartier Hamas

Vannacht is bij Israëlische luchtaanvallen onder meer het hoofdkwartier van Hamas gebombardeerd. Het gebouw van vier verdiepingen is verwoest. Gisteren was de Egyptische premier Kandil er nog op bezoek. Hij beschuldigde Israël van agressie.

Ook transformatorhuisjes zijn getroffen waardoor veel mensen geen elektriciteit hebben. In het zuiden van de Gazastrook zijn aanvallen uitgevoerd op tunnels tussen Egypte en Gaza. Die worden onder meer gebruikt om wapens, eten en brandstof Gaza binnen te smokkelen.

Drones

Bij het luchtoffensief maakt Israël onder meer gebruik van drones. Sommige van deze onbemande vliegtuigen zijn uitgerust met raketten. Aangenomen wordt dat de drones zijn ingezet om kopstukken van Hamas te doden.

Palestijnen in de Gazastrook die dicht bij de grens wonen, trekken naar Gaza-Stad. Daar voelen ze zich veiliger. In de buurt waar ze wonen, staan veel installaties die worden gebruikt voor raketaanvallen op Israël.

Ook vanochtend zijn opnieuw raketten in Israël terechtgekomen. Enkele daarvan zijn door de luchtafweer onderschept. Bij één raketaanval zijn volgens Israëlische media drie gewonden gevallen. In de Gazastrook zijn vannacht volgens Palestijnse bronnen zeker tien mensen om het leven gekomen.

Deel deze pagina

Video

Israël trekt steeds meer troepen samen rond de Gazastrook, maar een beslissing over een invasie is nog niet... genomen, zo zeggen functionarissen. Intussen gaan de beschietingen over en weer door. Ook Gaza lag onder vuur.

 • Nachtelijke aanval op Gazastrook

  Israël trekt steeds meer troepen samen rond de Gazastrook, maar een beslissing over een invasie is nog niet... genomen, zo zeggen functionarissen. Intussen gaan de beschietingen over en weer door. Ook Gaza lag onder vuur.

 • Regeringsgebouwen Hamas geraakt

  Vannacht is bij Israëlische luchtaanvallen onder meer het hoofdkwartier van Hamas gebombardeerd. Het gebouw... van vier verdiepingen, met daarin het kantoor van premier Haniyeh, is verwoest. Gisteren was de Egyptische premier Kandil er nog op bezoek.

 • Israëlische troepen naar grens met Gaza

  De voorhoede van een eventuele invasiemacht staat klaar aan de grens met Gaza. Israël mobiliseert daarnaast... nog tienduizenden reservisten, maar benadrukt dat er nog geen besluit is genomen over een invasie.

 • Tunnels bij Gazastrook vernietigd

  In het zuiden van de Gazastrook zijn aanvallen uitgevoerd op tunnels tussen Egypte en Gaza. Die worden onder... meer gebruikt om wapens, eten en brandstof Gaza binnen te smokkelen.

 • Israël roept reservisten op

  Israël heeft 75.000 reservisten opgeroepen. Het is vandaag Sabbat, toch moeten ze zich melden op... verschillende plekken in het land om vandaar uit naar Gaza gebracht te worden. Het is de grootste mobilisatie van de afgelopen tien jaar.

Audio

 • Reservisten verzamelen zich bij grens Gaza Israël heeft 75.000 reservisten opgeroepen voor een mogelijke grondoorlog in Gaza. Of het ook echt tot een offensief gaat komen,... is nog niet duidelijk. Maar op dit moment verzamelen de reservisten zich wel bij de grens.
 • Monique van Hoogstraten: aanval op ministeries Gazastad werd verwacht Volgens Israëlische functionarissen is nog geen besluit genomen over een grondoorlog tegen de Palestijnen. Wel heeft Israel... vannacht ministeries in Gaza gebombardeerd. Daarbij is ook het hoofdkwartier van Hamas geraakt. Correspondent Monique van Hoogstraten vanuit Gazastad.
 • 'Er gaat hier in Jeruzalem op vrijdag wel vaker een alarm af' Gisteren kwam een raket uit Gaza vlakbij Jeruzalem neer. In dat gebied wonen ook veel Palestijnen. Frank Boerhaave woont in... Jeruzalem en gaat ook geregeld naar Gaza.
 • 'Sinds een uur wordt Israël weer bestookt' Israël heeft vannacht 180 luchtaanvallen uitgevoerd in de Gazastrook en lijkt zich op te maken om binnen te trekken. Tienduizenden... reservisten staan klaar en toegangswegen naar Gaza zijn afgesloten. Correspondent Ankie Rechess vanuit Asjkelon, niet ver van Gaza.

Video en Audio

Meer video en audio