Plasterk: fusie provincies in 2015

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk»
PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk ANP

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken hoopt dat de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2015 zijn gefuseerd. Dat zei hij in het tv-programma Pauw & Witteman.

Plasterk zei het gek te vinden om in 2015 verkiezingen te houden voor drie provincies, terwijl die het jaar daarna fuseren. Hij erkent dat het krap wordt, maar als het aan hem ligt kunnen de kiezers bij de Provinciale Statenverkiezingen stemmen voor één provinciebestuur.

Vijf landsdelen

In het regeerakkoord staat dat Noord-Holland, Utrecht en Flevoland in deze regeerperiode samen moet gaan, maar er staat niet specifiek bij wanneer. VVD en PvdA willen dat er in 2025 uiteindelijk nog maar vijf landsdelen overblijven. Dat is volgens de partijen efficiënter en goedkoper.

PvdA-leider Samsom antwoordde eerder al op een vraag van D66-fractievoorzitter Pechtold, dat het voornemen is om al in 2015 tot een fusie te komen van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.

Deel deze pagina

Video

Plasterk: samenvoeging noordelijke provincies kan beginnen

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken over de samenvoeging van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Het kabinet... wil dat de fusie voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2015 rond is.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4539 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5712 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4625 keer afgespeeld

Meer video en audio