'Zlatannen' is Frans werkwoord

Zlatan Ibrahimovic op voorpagina L'Équipe»
Zlatan Ibrahimovic op voorpagina L'Équipe L'Équipe

Ik zlatan, jij zlatant, wij zlatannen. In Frankrijk is Zlatan Ibrahimovic inmiddels tot de vocabulaire van menig journalist doorgedrongen.

'Les Verts Zlatanent Paris', kopte L'Équipe recentelijk op de voorpagina. 'De Groenen Zlatannen Parijs'; een verwijzing naar het verlies van Paris Saint-Germain tegen Saint-Etienne, dat groene wedstrijdshirts tot zijn beschikking heeft. 'Zlatannen' beschouwen de Fransen als domineren, overpoweren of overmeesteren.

Engeland werd afgelopen woensdag gezlatand. Zweden won in Solna met 4-2 door vier treffers van Ibrahimovic, waarvan de laatste van absolute schoonheid was.

Eau de Zlatan

De Zweed is sinds zijn komst bij PSG een prominent figuur in de Franse media. Hij domineert sportprogramma's en zelfs een muppet is naar hem vernoemd in een satirisch programma. In een aflevering promoot de muppet Eau de Zlatan: "Als je jezelf zlatant met Eau de Zlatan, zal iedereen je respecteren. Je hoeft bij het postkantoor nooit meer in de rij te staan", klinkt de pay-off.

Ondertussen is Ibrahimovic 'gewoon' topscorer van Frankrijk met tien doelpunten uit tien duels. Ongetwijfeld wordt de media-aandacht buitenproportioneel wanneer hij over een half jaar PSG hoogstpersoonlijk aan de landstitel helpt.

Deel deze pagina

Audio

  • Zlatan opgenomen in Franse taal Zlatan Ibrahimovic ging deze week de hele wereld over met zijn prachtige doelpunt(en) in de oefenwedstrijd tegen Engeland. In... Frankrijk is de spits zelfs onderwerp van de nationale vocabulaire geworden. Correspondent Ron Linker legt uit.

Video en Audio

  • » Robben: ik schreeuw niet langs de lijn Audio Arjen Robben vindt het geweldig dat zijn vijfjarige zoontje Luka ook voetbalt. Maar met...19 apr 2014, 83 keer afgespeeld
  • » "Bauke vaste waarde in klassiekers" Video Een interview met Belkin-renner Laurens ten Dam in aanloop naar de Amstel Gold Race.18 apr 2014, 1677 keer afgespeeld
  • » Joep in WK-stad Porto Alegre Video Joep Schreuder maakt een reis door Brazilië om te kijken in hoeverre het land is voorbereid op het...18 apr 2014, 1567 keer afgespeeld

Meer video en audio