NOS VoetbalAangepast

Speelronde 13: Vitesse-NEC

In de dertiende speelronde van de eredivisie laait het vuurtje weer op in het oosten. Het is weer tijd voor de Gelderse derby Vitesse-NEC.

Leroy George kan sinds vorig seizoen nooit meer stuk bij de NEC-supporters. Hij was het die op 22 januari 2012 zorgde voor een overwinning bij aartsvijand Vitesse (0-1). Dat was al ruim dertig jaar niet meer gebeurd.

George werd wekenlang op handen gedragen. In de Gelderse derby worden wel vaker helden geboren, maar er komen ook minder fraaie krachten bovendrijven. Zo vond Sebastien Sansoni het in februari 2007 nodig om Roy Beerens van NEC in zijn neus te bijten. De Vitesse-verdediger kwam er met een gele kaart vanaf.

Het wordt de 24ste keer dat Vitesse gastheer is van NEC in de eredivisie. De thuisclub won slechts negen keer en NEC drie keer. Het duel eindigde voornamelijk in een gelijkspel: twaalf keer.

Vitesse geeft thuis niet thuis

De statistieken voorspellen een moeilijke wedstrijd voor Vitesse, de nummer drie van de ranglijst. NEC, dat zevende staat, is al vijf competitiewedstrijden ongeslagen en heeft bovendien al vier uitzeges geboekt.

Daar komt bij dat Vitesse dit seizoen thuis vaak niet thuis geeft. Uit gaat het crescendo met zes overwinningen, maar op eigen veld werd vooralsnog alleen van Feyenoord gewonnen. Van de overige vijf thuisduels eindigden er vier in een gelijkspel en ging er één verloren, tegen AZ.

Voor de ras-Arnhemmers in de selectie van Vitesse, zoals Theo Janssen en Piet Velthuizen, is ieder duel met NEC speciaal, maar voor Nicky Hofs kan deze editie extra waarde hebben. Als hij scoort, is hij topscorer aller tijden van Vitesse tegen NEC. Hij staat nu op drie goals, net als Matthew Amoah, Dejan Curovic, Bob Peeters en Pierre van Hooijdonk.

Overige statistieken

- PSV heeft dit seizoen het meest aantal doelpunten gemaakt door invallers: negen stuks. Invallers bij tegenstander ADO scoorden dit seizoen nog niet. - Ajax en VVV-Venlo troffen elkaar negentien keer eerder in Amsterdam en VVV won nog nooit. Ajax won achttien keer en één keer werd het gelijk, in 1957. - Opvallend aan de noordelijke ontmoetingen tussen FC Groningen en AZ zijn de edities van 1984 en 1985. In het seizoen 1983/1984 won Groningen met 6-2 van AZ, en een jaar later won AZ met dezelfde cijfers. - Feyenoord is de laatste zestien thuiswedstrijden tegen Willem II ongeslagen. De club is momenteel alleen tegen NAC (45) langer ongeslagen. - De laatste thuisoverwinning van FC Utrecht op FC Twente werd geboekt op 5 oktober 2008; in de Galgenwaard werd het 3-0. Daarmee wacht Utrecht al drie wedstrijden tegen Twente op een overwinning, alleen tegen Feyenoord wacht Utrecht langer (zes).

Programma speelronde 13

Zaterdag, 18.45 uur: ADO Den Haag - PSV 19.45 uur: sc Heerenveen - RKC Waalwijk PEC Zwolle - NAC Breda Ajax - VVV-Venlo 20.45 uur: FC Groningen - AZ

Zondag, 12.30 uur: Vitesse - NEC 14.30 uur: FC Utrecht - FC Twente Feyenoord - Willem II 16.30 uur: Heracles Almelo - Roda JC Kerkrade

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl