Raket komt neer bij Jeruzalem

Bereden politie bij Damascus Gate in Jeruzalem in afwachting van een betoging tegen het oplaaiende geweld in de regio»
Bereden politie bij Damascus Gate in Jeruzalem in afwachting van een betoging tegen het oplaaiende geweld in de regio AFP

In de buurt van Jeruzalem is vanmiddag een raket neergekomen. Ambulances waren snel ter plaatse. Volgens Israëlische media zijn er geen slachtoffers.

Kort nadat het luchtalarm was afgegaan in Jeruzalem, lieten Hamas-militanten in de Gazastrook weten dat een Qassam-raket was afgevuurd op de stad.

Het Israëlische leger bevestigde vanmiddag dat de raket afkomstig was van de Gazastrook. Het is de eerste keer dat zo'n raket inslaat bij Jeruzalem.

Bereik

De afstand tussen de Gazastrook en Jeruzalem is 70 kilometer. Die afstand kon niet overbrugd worden met de traditionele Qassam-raketten waarover de militanten beschikken. Mogelijk heeft Hamas nu ook Iraanse Fajr-5-raketten, die een bereik hebben van 75 kilometer.

Vanochtend en gisteren werden er ook raketten afgevuurd op Tel Aviv. Twee raketten kwamen in zee terecht en een kwam ten zuiden van de stad neer, zonder iemand te raken. Voor het eerst in 20 jaar ging het luchtalarm af in de Israëlische stad.

Bij de beschietingen over en weer tussen Israël en de Gazastook zijn tot nu aan Palestijnse kant 22 doden gevallen en in Israël drie. In de Gazastrook zijn zo'n 250 gewonden, in Israël rond de 20.

Deel deze pagina

Video

  • video Rellen in Jeruzalem In Jeruzalem is het na het vrijdaggebed onrustig geworden. Palestijnen demonstreerden tegen Israëlische... beschietingen van doelen in de Gazastrook. De politie greep in en arresteerde enkele demonstranten.
  • video Luchtalarm in Tel Aviv Rond het middaguur werden de inwoners van Tel Aviv opgeschrikt door een luchtalarm. Velen renden naar veilige... plekken en schuilkelders. Korte tijd later klonk een zware explosie. Volgens de politie heeft het projectiel geen schade aangericht.

Audio

  • 'Hamas wilde Israëlisch parlement raken met de raketten' Zelfs tot verrassing van Israël heeft de Palestijnse Hamas vanmiddag twee raketten afgevuurd op de Israëlische hoofdstad... Jeruzalem. In Jeruzalem wonen namelijk ook veel Palestijnen en veel Palestijnen zien Oost-Jeruzalem ook als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. Voor het laatste nieuws uit Israël gaan we naar correspondent Ankie Rechess.
  • 'Niemand hier had Jeruzalem als doelwit verwacht' Ook vandaag weer beschieten Palestijnen en Israël elkaar. In de Israëlische hoofdstad Jeruzalem is vanmiddag een raket... neergekomen. Correspondent Ankie Rechess is in Israël.
  • 'Aan één stuk bombardementen in Gazastrook' Palestijnen en Israël hebben elkaar ook vandaag weer onder vuur genomen. In de Israelische hoofdstad Jeruzalem is een halfuur... geleden een raket neer gekomen. Correspondent Monique van Hoogstraten is in de Gazastrook.
  • 'VS moet het voortouw nemen in conflict Israël' De raketten blijven over en weer gaan tussen Gaza en Israël. Inmiddels zijn er ook explosies gehoord in Jeruzalem. Is de... internationale gemeenschap ook maar enigszins bij machten om de wapens in het gebied weer te laten rusten? Of is het een uitzichtloos conflict? Een gesprek met VVD-Europarlementariër Hans van Baalen.

Video en Audio

Meer video en audio