Ikea erkent dwangarbeid in DDR

 »
  ANP XTRA

IKEA heeft spijt betuigd omdat het in de jaren 80 onderdelen voor meubels heeft laten maken door politieke gevangen in de DDR.

De meubelproducent schrijft op zijn website dat dit nooit had mogen gebeuren en dat het inzetten van gevangenen niet geaccepteerd is binnen het bedrijf.

Documentaire

De zaak kwam aan het licht door een documentaire die begin mei in Zweden werd uitgezonden. De makers baseerden zich onder meer op documenten van de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst.

IKEA liet een onafhankelijk onderzoek doen door Ernst & Young. Dat onderzoek bevestigt nu dat politieke gevangenen in de voormalige DDR gedwongen werden om onderdelen voor Ikea-meubels te maken.

Ook werd duidelijk dat managers binnen IKEA hiervan op de hoogte waren.

Strenge richtlijnen

Volgens IKEA namen de managers maatregelen om dwangarbeid te voorkomen, maar die zijn niet effectief gebleken. Tegenwoordig is dat anders, zegt IKEA. Het concern heeft naar eigen zeggen een van de strengste productierichtlijnen ter wereld: leveranciers worden regelmatig gecontroleerd.

Het bedrijf heeft besloten een geldbedrag te schenken aan de Duitse organisatie voor slachtoffers van communistische tirannie. Die organisatie gaat het geld gebruiken voor onderzoek naar dwangarbeid in de voormalige DDR.

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio