Rutte: koopkracht kan aangepast

Mark Rutte»
Mark Rutte NOS

Premier Rutte heeft gezegd dat het koopkrachtbeeld later nog kan worden bijgesteld. Dat gebeurt dan in augustus bij het opstellen van de begroting voor volgend jaar.

Rutte reageerde op vragen naar aanleiding van de nieuwe cijfers van het Nibud. Zijn indruk is dat de cijfers niet erg afwijken van de gegevens van het Centraal Planbureau.

De premier benadrukte nog eens het uitgangspunt dat de mensen met de laagste inkomens een extra buffer moeten krijgen, zodat ze de bezuinigingen kunnen opvangen. "En er zullen altijd uitschieters zijn. Daarom is er ook de bijzondere bijstand voor mensen die met allerlei verschillende maatregelen te maken krijgen", zei Rutte.

Vicepremier Asscher reageerde op een soortgelijke manier als Rutte. Ook hij wees erop dat het kabinet in augustus bekijkt of het koopkrachtbeeld evenwichtiger moet worden.

Deel deze pagina

Video

  • video Premier over slechte start kabinet-Rutte II Premier Rutte reageerde tijdens de eerste wekelijkse persconferentie op de slechte start van het... kabinet-Rutte II.
  • video Rutte: koopkracht kan aangepast Premier Rutte heeft gezegd dat het koopkrachtbeeld later nog kan worden bijgesteld. Dat gebeurt dan in... augustus bij het opstellen van de begroting voor volgend jaar. Rutte reageerde op vragen naar aanleiding van de nieuwe cijfers van het Nibud. Zijn indruk is dat de cijfers niet erg afwijken van de gegevens van het Centraal Planbureau.
  • video Rutte: er zullen altijd uitschieters zijn Premier Rutte zegt dat de uitkomsten van het Nibud niet echt afwijken van de berekeningen van het CPB, waar... het kabinet van uit gaat. Er zullen altijd uitschieters zijn, zegt Rutte.

Audio

  • Rutte: koopkracht repareren altijd lastig Opnieuw gaat het over koopkrachtplaatjes in Den Haag. Na ministerie van Sociale Zaken en het CPB kwam vandaag het Nibud met hun... berekeningen. Wat blijkt: door het afschaffen van de inkomensafhankelijke zorgpremie verandert de koopkracht voor veel huishoudens minder extreem. Toch zijn ook in de huidige plannen huishoudens die er slecht vanaf komen, zoals alleenverdieners met kinderen en 65-plusser met pensioen. Premier Rutte zegt bij de uitwerking van de plannen rekening te houden met dit soort effecten. Maar welke groepen eventueel gecompenseerd zullen worden, houdt hij liever voor zich.
  • Rutte: kabinet nu echt uit de startblokken Het kabinet kwam moeizaam uit de startblokken, zei premier Rutte na afloop van de ministerraad. Twee weken lang heerste er grote... onrust over de zorgpremies en koopkrachtplaatjes. De ministerraad van vandaag, twee weken na de beëdiging, markeert volgens de premier daarom pas het wezenlijke begin van het kabinet-Rutte II.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 3425 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4402 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3527 keer afgespeeld

Meer video en audio