Nibud 'vergeet' zzp'er

Eerder dit jaar protesteerden ZZP'ers tegen het PvdA-verkiezingsprogramma»
Eerder dit jaar protesteerden ZZP'ers tegen het PvdA-verkiezingsprogramma NOS

Het Nibud heeft bij de doorrekening van de koopkrachtgevolgen van het regeerakkoord geen aandacht besteed aan de zzp'er, de zelfstandige zonder personeel. Ondernemersorganisatie ZZP Nederland spreekt van "een vergeten groep".

Het is voor een zelfstandig ondernemer vooraf lastig te berekenen wat de omzet gaat zijn. Dat is per jaar verschillend. Daarom heeft het Nibud ervoor gekozen die groep buiten beschouwing te laten. ZZP Nederland begrijpt dat wel, maar het maakt een blik op de financiële toekomst voor de zzp'er er niet gemakkelijker op.

Regeerakkoord

In het regeerakkoord staat bijvoorbeeld dat de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek verdwijnen. Dat betekent dat een groot financieel voordeel gaat verdwijnen. Volgens ZZP Nederland denken veel ondernemers nu "we zien wel wat er gebeurt" omdat er veel verandert en omdat onduidelijk is hoeveel dat hun gaat kosten. Wel is duidelijk dat de zzp'er er financieel op achteruit gaat, zegt de organisatie.

In Nederland zijn zo'n 730.000 zzp'ers.

Deel deze pagina

Audio

  • 'ZZP'ers worden fors geraakt' Het NIBUD is dagen bezig geweest met het berekenen hoe de maatregelen van het kabinet uitvallen voor de verschillende... bevolkingsgroepen. Maar in die berekeningen zijn de ZZP'ers niet meegenomen. Fred de Boer van de Vereniging van ZZP'ers.

Video en Audio

Meer video en audio