Asielzoekers verlaten tenten niet

Tentenkamp Osdorp»
Tentenkamp Osdorp ANP

De uitgeprocedeerde asielzoekers die in een tentenkamp in Amsterdam bivakkeren, gaan niet in op de handreiking van staatssecretaris Teeven van Justitie. Die bood hun gisteren aan dat ze een maand onderdak krijgen als ze meewerken aan uitzetting.

Een woordvoerder van de asielzoekers noemt het aanbod van Teeven "een handreiking van niets", omdat iedere uitgeprocedeerde die zich meldt, altijd recht heeft op een maand onderdak.

Op straat gezet

Als een asielzoeker binnen die maand blijft weigeren om mee te werken aan zijn uitzetting, wordt hij na 30 dagen opnieuw op straat gezet. Volgens de woordvoerder hebben diverse bewoners van het tentenkamp dat al meermalen meegemaakt.

In Amsterdam en Den Haag demonstreren tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers tegen hun uitzetting. Eerder had een groep ook een tentenkamp opgezet in Ter Apel.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Het wordt wel erg koud in het tentenkamp in Osdorp' Ze hadden tot vier uur vanmiddag de tijd om zich te melden: de ongeveer 100 asielzoekers die sinds september in een tentenkamp in... Amsterdam Osdorp verblijven. Als ze dat deden zouden ze een maand in een asielzoekerscentrum mogen wonen. Als opstapje naar hun uitzetting, dat dan weer wel. Maar ze waren niet onder de indruk van het aanbod van staatssecretaris Teeven van Justitie en Veiligheid. Een verslag van Roel Pauw.

Video en Audio

Meer video en audio