Premier Egypte valt uit tegen Israël

Hamasleider Haniya (r) ontvangt de Egyptische premier Kandil in Gaza-Stad»
Hamasleider Haniya (r) ontvangt de Egyptische premier Kandil in Gaza-Stad AFP

De Egyptische premier Kandil heeft tijdens een bezoek aan de Gazastrook de Israëlische aanvallen scherp veroordeeld. "Egypte zal alles doen om deze agressie te stoppen en een staakt-het vuren te bewerkstelligen", zei de premier in Gaza-stad. Israël bestookt de Gazastrook sinds woensdag met luchtaanvallen, in reactie op Palestijnse raketaanvallen. Kandil sprak van een "ramp" voor het gebied, waar snel een einde aan moet komen. Hij betuigde zijn steun aan Hamas en de Palestijnse bevolking.

Omgekomen

Samen met Hamasleider Haniyah bracht Kandil een bezoek aan een ziekenhuis in Gaza-stad. Daar nam hij het lichaam van een jongetje in zijn armen, dat zou zijn omgekomen bij een Israëlische raketaanval. In het verleden heeft Egypte bemiddeld bij botsingen tussen Israël en Palestijnse militanten in de Gazastrook.

'Grove agressie'

Inmiddels zijn door de Arabische Lente nieuwe machthebbers aangetreden. De huidige president van Egypte, Morsi, is lid van de Moslimbroederschap. Die partij staat ideologisch dicht bij de Palestijnse Hamas. Ook Morsi beschuldigt Israël van "grove agressie tegen de mensheid. " De Duitse bondskanselier Merkel heeft Egypte opgeroepen gebruik te maken van de goede relaties met Hamas om een staakt-het-vuren in de regio te bewerkstelligen.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Aan hem werd een gedood kind getoond' Ondanks de belofte de wapens tijdelijk stil te leggen, is het de hele ochtend onrustig geweest in Gaza. Er was een tijdelijk... staakt-het-vuren uitgeroepen omdat de Egyptische premier Kandil het gebied bezocht. Monique van Hoogstraten is in Gaza.

Video

  • video Egyptische premier zet in op wapenstilstand voor Gazastrook De Egyptische premier Kandil kwam vanochtend aan inde Gastrook. Daar veroordeelde hij de Israëlische... aanvallen op Palestijnse doelen als "agressie". Hij sprak van een "ramp" voor het gebied, waar snel een einde aan moet komen.
  • video 'Bezoek premier Egypte grote steun voor Gaza' Egypte gaat zich inzetten voor een wapen-stilstand voor de Gazastrook. Dat heeft de Egyptische premier Kandil... gezegd tijdens een bliksembezoek aan het gebied. Correspondent Monique van Hoogstraten is in Gaza-Stad.

Video en Audio

Meer video en audio