Kroatische generaal vrijgesproken

De Kroatische oud-generaal Ante Gotovina»
De Kroatische oud-generaal Ante Gotovina ANP

De Kroatische oud-generaal Ante Gotovina is door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag in hoger beroep vrijgesproken. Vorig jaar werd Gotovina in eerste aanleg veroordeeld tot 24 jaar celstraf wegens het plegen van oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië.

De rechters van het tribunaal stelden ook Gotovina's medeverdachte, oud-politiecommandant Mladen Markac op vrije voeten. Markac had eerder 18 jaar cel opgelegd gekregen.

Etnische zuiveringen

Gotovina en Markac stonden terecht vanwege hun rol bij de etnische zuiveringen. Gotovina zou betrokken zijn geweest bij de verdrijving van zeker 200.000 Kroatische Serviërs uit de Krajina, een regio binnen Kroatië waar de Serviërs hun eigen republiek hadden uitgeroepen. Diegenen die niet konden vluchten, werden vermoord.

De rechters van de Kamer van Beroep oordeelden vanmorgen dat er onvoldoende bewijs was voor de aanklacht dat Gotovina betrokken was bij een vooropgezet plan om de Serviërs te verdrijven.

Nationale held

De oud-generaal was wel op de hoogte van de misdaden die in de regio werden gepleegd, stelden de rechters vast. Maar er was ook geen bewijs dat hij die ondergeschikten onbestraft had gelaten.

Ante Gotovina is een nationale held in Kroatië. Zijn vrijspraak werd door Kroaten op de publieke tribune met groot gejuich begroet. In Kroatië zelf werd na de vrijspraak op straat feestgevierd in alle grotere steden.

In Servië daarentegen is woedend op de uitspraak gereageerd. Vicepremier Ljajic zegt dat het Joegoslaviëtribunaal alle geloofwaardigheid heeft verloren. De Servische aanklager belast met oorlogsmisdaden noemt de uitspraak "schandalig".

Deel deze pagina

Video

  • video Gotovina ontvangen als held De Kroatische oud-generaal Gotovina werd vandaag vrijgesproken van oorlogsmisdaden en direkt naar Zagreb in... Kroatië gebracht. Hij werd binnengehaald als volksheld.
  • video Vrijspraak voor Kroatische oud-generaal Gotovina De Kroatische oud-generaal Ante Gotovina is door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag in hoger beroep... vrijgesproken. Vorig jaar werd Gotovina nog veroordeeld tot 24 jaar celstraf wegens het plegen van oorlogsmisdaden.

Audio

  • 'Niet helemaal duidelijk waarom Gotovina is vrijgesproken' Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag heeft de Kroatische oud-generaal Ante Gotovina in hoger beroep vrijgesproken van... oorlogsmisdaden. Göran Sluiter, hoogleraar Internationaal Strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam, reageert.
  • 'Gotovina was de man die het leger op de been bracht' De Kroatische oud-generaal Gotovina is door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag in hoger beroep vrijgesproken. Vorig jaar werd... hij nog veroordeeld tot 24 jaar cel. Correspondent Joost van Egmond.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 8974 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 412 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 412 keer afgespeeld

Meer video en audio