Israël roept 16.000 reservisten op

Luchtaanval op Gaza»
Luchtaanval op Gaza AFP

Israël heeft 16.000 reservisten opgeroepen om zich te melden voor een eventuele inzet in de strijd op de Gazastrook. Dat heeft de Israëlische radio vanmorgen bekendgemaakt.

Het Israëlische leger heeft toestemming gekregen om in totaal 30.000 reservisten op te roepen. Tot dusver voert Israël alleen luchtaanvallen uit op doelen van de Palestijnse Hamas en Islamitische Jihad op de Gazastrook.

Zwaar materieel

Maar de Israëlische autoriteiten waarschuwen al enkele dagen dat een grondoffensief noodzakelijk kan zijn om de raketaanvallen vanaf Palestijns gebied werkelijk te stoppen. Als de strijd langer gaat duren, dan heeft het leger de reservisten hard nodig.

Volgens de Israëlische radio zijn ook tanks en ander zwaar materieel op weg naar het grensgebied met de Gazastrook. Het leger doet zelf gewoonlijk geen mededelingen over troepenbewegingen.

Deel deze pagina

Video

Israëlische tanks bij Gaza

Een Israëlische troepenmacht is samengetrokken aan de grens met de Gaza-strook. Tanks en pantservoertuigen staan klaar om het... Palestijnse gebied binnen te trekken.

Audio

  • Ko Colijn: Er hangt een prijs aan een grondoffensief Israël wil desnoods grondtroepen inzetten om een einde te maken aan de raketbeschietingen vanuit Gaza. Mogelijk worden 30.000... reservisten opgeroepen en ingezet. Ko Colijn, defensiespecialist van Instituut Clingendael.
  • 'Dat luchtalarm is wel een bizar moment' Gisteravond klonk het luchtalarm in Tel Aviv. De Nederlandse Lise Schimmel ging op kraambezoek bij vrienden in die stad en zat... ineens midden in het conflict tussen Israël en Hamas.
  • 'Gaza heeft geen schuilkelders of luchtalarm' De Nederlandse Lydia de Leeuw woont sinds vorig jaar in Gaza. Ze werkt daar als onderzoekster bij het Palestinian Centre for Human... Rights.

Video en Audio

Meer video en audio