Premier ontbindt parlement Japan

De Japanse premier Yoshihiko Noda»
De Japanse premier Yoshihiko Noda AFP

De Japanse premier Noda heeft het parlement ontbonden en vervroegde verkiezingen uitgeschreven. Op 16 december gaan de Japanners naar de stembus, zo heeft hij bekendgemaakt.

Het besluit werd al tijden verwacht. Deze zomer beloofde de oppositie akkoord te gaan met Noda's plannen voor financiële hervormingen, maar eiste in ruil daarvoor vervroegde verkiezingen. De premier zegde toen toe om die "snel" uit te schrijven.

Verwacht wordt dat de centrum-linkse Noda de verkiezingen verliest. In peilingen ligt zijn Democratische Partij van Japan (DPJ) achter op de centrum-rechtse Liberale Democratische Partij (LDP) van oud-premier Abe.

Staatsschuld

De DPJ nam de macht in Japan in 2009 na ruim vijftig jaar over van de LDP, maar heeft sindsdien veel steun verloren. Noda is al de derde premier in drie jaar tijd en volgens waarnemers is een duidelijk beleid uitgebleven. Bovendien is de staatsschuld torenhoog.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » De storm op Ameland Video De storm op het strand van Ameland. Video: Quirien van Os.21 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Chinezen praten over aanpassing wetgeving Video De Communistische Partij van China lijkt te luisteren naar de kritiek van de man in de straat op de...21 okt 2014, 272 keer afgespeeld
  • » Verlamde man kan weer lopen Video Een man die vanaf zijn middel verlamd was, kan weer lopen nadat hij een revolutionaire medische...21 okt 2014, 1380 keer afgespeeld

Meer video en audio