Spanning stijgt in Gazastrook

Ravage na luchtaanval op een elektriciteitsgenerator in de Gazastrook»
Ravage na luchtaanval op een elektriciteitsgenerator in de Gazastrook AFP

In het conflict tussen Israël en de Palestijnen loopt de spanning op. Het Israëlische leger is opgetrokken tot de grens met de Gazastrook. Dat kan betekenen dat een grondoffensief ophanden is.

Minister Barak van Defensie heeft het leger bovendien toestemming gegeven om 30.000 reservisten op te roepen. Sinds woensdag worden doelen in de Gazastrook en Israël over en weer bestookt. Zeker achttien Palestijnen en drie Israëliërs zijn daarbij omgekomen.

Lanceerinstallaties

Israël blies onder meer de auto op van de militaire leider van Hamas, Ahmed Jabari. Gisteravond voerde het Israëlische leger tientallen luchtaanvallen uit op de Gazastrook. Er zouden binnen een uur zeventig doelen zijn geraakt, voornamelijk lanceerinstallaties voor raketten.

De Palestijnen hebben de afgelopen dagen honderden raketten afgevuurd op Israëlisch grondgebied. Onder meer Tel Aviv, de tweede stad van het land, werd bestookt. Dat was sinds 1991 niet meer gebeurd. Minister Barak heeft gezegd dat de daders van de aanvallen op Tel Aviv "een prijs zullen betalen".

Grondtroepen

De laatste keer dat Israëlische grondtroepen de Gazastrook binnenvielen was in 2009. Er kwamen toen in een paar weken tijd ongeveer 1400 Palestijnen en 13 Israëliërs om het leven.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » NASA huurt Boeing en SpaceX in Video Boeing en SpaceX gaan 'space taxi's' bouwen voor NASA. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie...17 sep 2014, 2777 keer afgespeeld
  • » VS stuurt 3000 militairen naar Liberia Video De Verenigde Staten nemen het voortouw in de strijd tegen het ebola-virus in West-Afrika. President...16 sep 2014, 2905 keer afgespeeld
  • » Oekraïne en EU tekenen verdrag Video Rusland ziet het tandenknarsend aan. Maar toch heeft Oekraïne alsnog z'n zin gekregen: het heeft...16 sep 2014, 1116 keer afgespeeld

Meer video en audio