BP betaalt 4,5 miljard voor olieramp

 »
  Eelco Bosch van Rosenthal / NOS

Oliemaatschappij BP heeft schuld bekend aan het veroorzaken van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Het Britse bedrijf betaalt over een periode van zes jaar 4,5 miljard dollar aan schadevergoeding. De ramp in de Golf van Mexico geldt als de grootste olieramp in de geschiedenis. Het bedrag dat BP betaalt is ook de hoogste schadevergoeding in de Amerikaanse geschiedenis.

Record

Het record stond tot nu toe op naam van het farmaceutische concern Pfizer, dat in 2009 een schikking trof van 1,3 miljard dollar voor gesjoemel bij de verkoop van medicijnen.

Vanochtend gingen er al geruchten dat BP tot een schikking zou komen met de Amerikaanse overheid.

Maanden

De twee partijen onderhandelden maanden over vergoeding van de schade door de enorme hoeveelheid olie die vrijkwam na een explosie op BP-boorplatform Deepwater Horizon in april 2010.

BP heeft ook erkend dat het bedrijf verantwoordelijk is voor de dood van elf werknemers.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Dit gaat richting grootste afkoopsom in geschiedenis VS' De Britse oliegigant BP heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse regering voor de ramp in de Golf van Mexico in 2010. BP... koopt met 4,5 miljard dollar de strafvervolging af, die de Amerikaanse staat tegen het bedrijf had ingesteld. Correspondent Wouter Zwart in Washington.

Video en Audio

Meer video en audio