R'dam wil toezicht moskee-internaat

 »
  ANP

Het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam wil dat er toezicht komt op moskee-internaten, om zo de veiligheid van kinderen te waarborgen. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

NRC Handelsblad berichtte zaterdag dat in Nederland honderden kinderen in vaak slecht onderhouden, brandgevaarlijke Turks-islamitische internaten wonen. De krant schreef dat in Rotterdam zowel legale als illegale internaten problemen met de brandveiligheid hebben.

Volgens het college in Rotterdam voldoen alle internaten aan de brandveiligheidseisen. Ook aan andere vergunningseisen wordt voldaan, met uitzondering van één locatie. Dat heeft te maken met een wijziging van een bestemmingsplan.

Toezicht

Het college vindt het desondanks wenselijk om toezicht in te stellen op de moskee-internaten. Door wie en hoe dat moet gebeuren, is niet bekendgemaakt.

Verder wil het college gesprekken aangaan met ouders van kinderen die naar moskee-internaten zijn gestuurd. Ouders zijn verantwoordelijk voor de keuzes, maar de gemeente wil de reden van de ouders graag horen, schrijft het college in de brief.

Iskender Pasa-moskee

Een van de Turks-islamitische internaten waar vandaag over werd gesproken is verbonden aan de Iskender Pasa-moskee. In het internaat verblijven 25 jongens van 12 tot 18 jaar.

Er staan 28 bedden in een ruimte boven de moskee. De moskee voldoet aan de veiligheidseisen van de gemeente Rotterdam.

Extra begeleiding

Mustafa Dogan is er huiswerkbegeleider. Hij heeft zelf ook op een internaat gezeten en is voorstander van het naschoolse systeem. "De kinderen komen allemaal uit Rotterdam en hebben baat bij de extra begeleiding die we ze hier geven. Hun schoolprestaties gaan er op vooruit als zij in het internaat verblijven."

Directie en ouders van het internaat zien eventueel toezicht met vertrouwen tegemoet.

Deel deze pagina

Video

  • video Rotterdam wil extra toezicht islamitische internaten De gemeente Rotterdam wil extra toezicht op Turkse islamitische internaten. Dat is de uitkomst van een... spoeddebat in de gemeenteraad. In de Maasstad wonen minimaal 110 Turkse kinderen in drie internaten. Volgens de gemeenteraad is het niet duidelijk wat er binnen precies gebeurt.
  • video Rondleiding door moskee-internaat Rotterdam Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders wil dat er toezicht komt op moskee-internaten, om zo... de veiligheid van kinderen te waarborgen. Verslaggever Henrik-Willem Hofs kreeg een rondleiding door internaat Iskender Pasa in Rotterdam.

Audio

  • Rotterdam: extra toezicht op moskee-internaten De gemeente Rotterdam wil extra toezicht op Turks-islamitische internaten. Dat is de uitkomst van een spoeddebat in de... gemeenteraad. Verslaggever Henrik-Willem Hofs was bij het debat.
  • 'Waar dragen deze Turkse internaten in Rotterdam aan bij?' De gemeenteraadsleden zijn van Rotterdam zijn geschrokken van de grote hoeveelheid Turkse kinderen die in islamitische internaten... wonen. Henrik-Willem Hofs liet zich rondleiden in zo'n internaat in Rotterdam-Noord. Historicus en publicist Zihni Özdil vindt dat dit soort internaten haaks staan op de integratie van Turkse jongeren in de maatschappij.

Video en Audio

  • » "Teentje knoflook, een ui en aloë vera" Audio Boeren zoeken nieuwe manieren om antibiotica uit de stallen te houden.22 okt 2014, 6 keer afgespeeld
  • » Geen antibiotica in de stal Audio Maino Remmers onderzoekt vandaag de mogelijkheden die Nederlandse veehouders hebben om het gebruik...22 okt 2014, 1 keer afgespeeld
  • » Team Juncker kan aan de slag Video De nieuwe Europese Commissie onder voorzitterschap van de Luxemburger Claude Juncker kan op 1...22 okt 2014, 0 keer afgespeeld

Meer video en audio