Morsi: aanval Gaza onaanvaardbaar

Morsi: De Israëliërs moeten beseffen dat deze agressie niet te tolereren valt.»
Morsi: De Israëliërs moeten beseffen dat deze agressie niet te tolereren valt. EPA

De Egyptische president Morsi vreest dat de Israëlische aanval op de Gazastrook leidt tot instabiliteit in het Midden-Oosten. Hij noemde het offensief in een tv-toespraak "onaanvaardbaar".

"De Israëliërs moeten beseffen dat deze agressie niet te tolereren valt. Het zal slechts tot regionale instabiliteit leiden en het zal grote gevolgen hebben voor de veiligheid van het Midden-Oosten", zei Morsi. "Wij zullen deze aanhoudende agressie onder geen enkele omstandigheid aanvaarden."

Hoofdkwartier

Morsi heeft in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Obama erop aangedrongen om zijn invloed te gebruiken en het offensief tegen Hamas op de Gazastrook te stoppen. Het Witte Huis zei eerder vandaag juist volledig achter Israël te staan.

Egypte heeft opnieuw om een vergadering van de VN-Veiligheidsraad gevraagd. Afgelopen nacht kwam de raad al in een spoedvergadering bijeen. De landen konden het daar niet eens worden over een gezamenlijke verklaring. Zaterdag vergaderen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga in Caïro, waar het hoofdkwartier zit.

Egypte heeft de afgelopen jaren veelvuldig tussen Israël en Hamas bemiddeld. Gisteren riep Egypte zijn ambassadeur terug uit Israël vanwege de aanvallen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 3824 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4892 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3966 keer afgespeeld

Meer video en audio