Delen Noord-Zuidlijn verbonden

De afzinking van het eerste tunneldeel in het IJ op 25 september»
De afzinking van het eerste tunneldeel in het IJ op 25 september ANP

In Amsterdam zijn de twee delen van de nieuwe Noord-Zuidlijn met elkaar verbonden.

Wethouder Wiebes van Verkeer opende midden onder het IJ het "duikbootdeurtje" tussen de twee tunnelbuizen. Hij sprak van een "historisch moment".

Nog 300 meter

Vorige maand werden de laatste tunnelbuizen afgezonken in het IJ. Die zijn daarna aangesloten op de geboorde tunnels die uitkomen onder het Centraal Station, en aan de overkant van het IJ in Amsterdam-Noord.

Rond het Muntplein moet nog 300 meter worden geboord. Dan is naar verwachting eind dit jaar de complete metroverbinding tussen station Zuid en het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord klaar.

Volgens de huidige planning zal de eerste metro eind 2017 op de Noord-Zuidlijn rijden.

Deel deze pagina

Audio

  • Wethouder verbindt delen Noord/Zuidlijn in tunnel onder IJ Je kan al door de tunnel onder het IJ lopen. Wethouder Wiebes verbond vanochtend symbolisch, twintig meter onder water, de twee... delen van Amsterdam. Joris van de Kerkhof hobbelde achter hem aan.

Video

Eerste stappen door tunnel Noord-Zuidlijn

En een mijlpaal voor de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. Bij het Centraal Station kon vandaag voor het eerst onder het water van het IJ... naar de overkant worden gewandeld.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 5648 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 7022 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5780 keer afgespeeld

Meer video en audio