Erasmus onderzoekt orgaanhandel

Het Erasmus MC gaat een onderzoek leiden naar orgaanhandel.»
Het Erasmus MC gaat een onderzoek leiden naar orgaanhandel. ANP

Het Erasmus MC in Rotterdam gaat een internationaal onderzoek leiden naar illegale orgaanhandel. Het onderzoek moet leiden tot een betere bestrijding van mensenhandel waarbij mensen worden gedwongen hun organen af te staan.

Er worden steeds meer aanwijzingen gevonden voor orgaantoerisme, waarbij patiënten naar het buitenland reizen voor illegale transplantatie. Het onderzoek moet duidelijk maken hoe vaak dit gebeurt en hoe criminele organisaties en artsen daarbij te werk gaan.

Europol

Het onderzoek krijgt subsidie van de Europese Commissie en gaat drie jaar duren. Ook instituten uit Roemenië, Zweden, Bulgarije en Spanje werken mee en organisaties als Europol, Eurotransplant en de VN-organisatie tegen Drugs en Misdaad.

Tussenresultaten van het onderzoek zullen in 2014 worden gepresenteerd tijdens een internationale conferentie. Het is de bedoeling dat mensen uit de medische en justitiële wereld dan gaan bespreken hoe ze samen de gedwongen orgaanverwijdering beter kunnen bestrijden.

Deel deze pagina

Video

  • video EMC leidt onderzoek naar illegale orgaanhandel Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gaat een internationaal onderzoek leiden naar illegale orgaanhandel.... Dat moet leiden tot een betere bestrijding daarvan. Er is nog weinig bekend over deze vorm van zware criminaliteit.
  • video 'Meer inzicht in orgaanhandel hard nodig' Volgens professor Andries Hoitsma van de Radboud Universiteit Nijmegen, is de illegale handel te bestrijden... door meer legale donoren te krijgen. Steeds belangrijker wordt donatie door levende donoren. Die staan een van hun nieren af. Hoitsma stelt voor ze te 'belonen' door hun ziektekostenverzekering de rest van hun leven door de Staat te betalen.

Video en Audio

Meer video en audio