Laatste mijnstaking Z-Afrika voorbij

Mijnwerkers demonstreerden de laatste tijd geregeld»
Mijnwerkers demonstreerden de laatste tijd geregeld AFP

Aan de maandenlange stakingen bij platina- en goudmijnen in Zuid-Afrika komt een eind met de ondertekening van een loonakkoord bij Anglo American Platinum (Amplats) in Johannesburg.

Een stakingsleider bij Amplats verklaarde dat alle 30.000 stakende mijnwerkers weer aan het werk gaan na ondertekening van het akkoord, later vanmorgen. Bij de verschillende platinamijnen van Amplats is twee maanden lang gestaakt.

Apartheid

Volgens de platinaproducent zal de winst als gevolg van de arbeidsonrust zeker 20 procent lager uitvallen. Bovendien vreest Amplats dat het risico op nieuwe onvrede groot is zolang er nog tientallen kompels in de cel zitten in afwachting van hun rechtszaak.

Zuid-Afrika is maandenlang in de greep van stakingen bij de goud- en platinamijnen geweest. Elders waren stakers alweer aan de slag gegaan na afspraken over forse loonsverhogingen.

Bij confrontaties tussen stakers en politie zijn in totaal 50 doden gevallen. Het was de grootste arbeidsonrust in Zuid-Afrika sinds het einde van de apartheid in 1994.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Het is een oorlogsgebied" Video De marechaussees die in Oekraïne gaan helpen bij het zoeken naar slachtoffers, zijn vertrokken...25 jul 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Palestijnse dag van woede Video Palestijnen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever gingen vandaag de straat op om te...25 jul 2014, 0 keer afgespeeld
  • » "Missie wordt geen officiële VN-missie" Video De missie om het internationale onderzoek in Oost-Oekraïne te beveiligen wordt geen officiële...25 jul 2014, 3151 keer afgespeeld

Meer video en audio