Laatste mijnstaking Z-Afrika voorbij

Mijnwerkers demonstreerden de laatste tijd geregeld»
Mijnwerkers demonstreerden de laatste tijd geregeld AFP

Aan de maandenlange stakingen bij platina- en goudmijnen in Zuid-Afrika komt een eind met de ondertekening van een loonakkoord bij Anglo American Platinum (Amplats) in Johannesburg.

Een stakingsleider bij Amplats verklaarde dat alle 30.000 stakende mijnwerkers weer aan het werk gaan na ondertekening van het akkoord, later vanmorgen. Bij de verschillende platinamijnen van Amplats is twee maanden lang gestaakt.

Apartheid

Volgens de platinaproducent zal de winst als gevolg van de arbeidsonrust zeker 20 procent lager uitvallen. Bovendien vreest Amplats dat het risico op nieuwe onvrede groot is zolang er nog tientallen kompels in de cel zitten in afwachting van hun rechtszaak.

Zuid-Afrika is maandenlang in de greep van stakingen bij de goud- en platinamijnen geweest. Elders waren stakers alweer aan de slag gegaan na afspraken over forse loonsverhogingen.

Bij confrontaties tussen stakers en politie zijn in totaal 50 doden gevallen. Het was de grootste arbeidsonrust in Zuid-Afrika sinds het einde van de apartheid in 1994.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio