Nederlandse economie krimpt fors

Peter Hein van Mulligen maakte vanochtend de cijfers van het afgelopen kwartaal bekend»
Peter Hein van Mulligen maakte vanochtend de cijfers van het afgelopen kwartaal bekend NOS

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 1,1 procent gekrompen ten opzichte van het vorige kwartaal. Vergeleken met een jaar geleden is de omvang van de economie 1,6 procent kleiner. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek

De belangrijkste oorzaken van de inzakkende economie zijn de lagere export, de lagere consumentenbestedingen (-1,8 procent) en dalende investeringen door onder meer de malaise in de bouw. In die sector was de daling met 8,0 procent het grootst.

De export groeide wel ten opzichte van vorig jaar met 1,6 procent, maar vergeleken met het vorige kwartaal was de export een stuk lager. In de vorige kwartalen was de export nog de motor die de Nederlandse economie aan een groei hielp.

Volgend jaar

De krimp kan het begin zijn van een nieuwe recessie. Daarvan is sprake bij twee opeenvolgende kwartalen van economische achteruitgang.

In 2009 en 2011 zat Nederland al in een recessie. Begin dit jaar begon de economie weer licht aan te trekken. In het eerste kwartaal groeide de economie met 0,3 procent, in het tweede kwartaal was er een groei van 0,2 procent.

Het Centraal Planbureau voorspelde in september dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,5 procent krimpt. Voor volgend jaar verwacht het CPB een groei van 0,75 procent.

Eerder vandaag werden ook de groeicijfers van Duitsland en Frankrijk bekend. In deze landen groeide de economie in het vorige kwartaal met 0,2 procent.

Bevestiging

Het kabinet ziet in de Nederlandse cijfers geen aanleiding om het beleid aan te passen. Een woordvoerder van Financiën zegt er vooral een bevestiging in te zien dat de economie in zwaar weer verkeert. Het gaat om voorlopige cijfers en kwartaalcijfers worden geregeld bijgesteld, laat het ministerie weten. Het is daarom niet mogelijk om daar met het oog op de overheidsfinanciën conclusies aan te verbinden.

Deel deze pagina

Video

  • video Economie krimpt sneller dan gedacht De Nederlandse economie gaat harder achteruit dan verwacht, en in een veel hoger tempo dan die van de landen... om ons heen. Met name de afgelopen maanden is onze economie sterk gekrompen.
  • video Afname groei export Ook met de export gaat het minder goed. Zowel naar bestemmingen binnen als buiten Europa nam de groei van de... export van produkten af.

Foto

  

 

CBS

Audio

  • Waar komt deze economische krimp vandaan? Slecht nieuws voor het kersverse kabinet-Rutte II: Nederland stevent op de derde recessie in 3,5 jaar af. In het derde kwartaal... kromp de economie met maar liefst 1,1 procent. Maarten Leen van het Economische Bureau van de ING vertelt.
  • Kamp: Nederland als exportland extra gevoelig De Nederlandse economie zit in een dip. Het derde kwartaal is de economie met ruim een procent gekrompen. Dat is een tegenvaller,... vindt minister Kamp van Economische Zaken. Verslaggever Peter Blok sprak de minister.
  • 'Ik zeg: krimp' Economieredacteur André Meinema blikt vooruit op de kwartaalcijfers die het CBS vanochtend zal presenteren.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 497 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 618 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 345 keer afgespeeld

Meer video en audio