BP nabij megaschikking olieramp

Het duurde maanden voordat het olielek was gedicht»
Het duurde maanden voordat het olielek was gedicht AFP

Olieconcern BP zegt bijna overeenstemming te hebben bereikt met de VS over de betaling van een miljardenboete voor een grootschalige olievervuiling in 2010. Anonieme bronnen meldden eerder vandaag aan het persbureau Reuters dat BP bereid is schuld te bekennen aan de olieramp en daarvoor een groot bedrag aan schadevergoeding op tafel wil leggen.

BP onderhandelt al maanden met de Amerikaanse overheid en enkele staten over genoegdoening voor een enorme olievervuiling langs de kust van de Golf van Mexico. Die olie was vrijgekomen na een explosie op BP-boorplatform Deepwater Horizon in april 2010. Daarbij kwamen elf mensen om het leven. Het duurde bijna drie maanden voordat het grote olielek was gedicht.

'Moedwillig wangedrag'

Het is nog onbekend voor welk misdrijf BP precies schuld zou gaan bekennen. Het concern wordt 'roekeloos mismanagement' verweten en 'moedwillig wangedrag'. De rechtszaak tegen BP stond gepland voor april volgend jaar.

De aanstaande overeenkomst met justitie in de VS omvat niet de civiele claims van privépersonen en de vier kuststaten die economische schade op BP willen verhalen.

Hoogste schadevergoeding

De hoogte van de boete is nog onbekend, maar het zou gaan om de hoogste schadevergoeding uit de Amerikaanse geschiedenis. Die staat nu nog op naam van het farmaceutische concern Pfizer, die in 2009 een schikking trof van 1,3 miljard dollar.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio