BP nabij megaschikking olieramp

Het duurde maanden voordat het olielek was gedicht»
Het duurde maanden voordat het olielek was gedicht AFP

Olieconcern BP zegt bijna overeenstemming te hebben bereikt met de VS over de betaling van een miljardenboete voor een grootschalige olievervuiling in 2010. Anonieme bronnen meldden eerder vandaag aan het persbureau Reuters dat BP bereid is schuld te bekennen aan de olieramp en daarvoor een groot bedrag aan schadevergoeding op tafel wil leggen.

BP onderhandelt al maanden met de Amerikaanse overheid en enkele staten over genoegdoening voor een enorme olievervuiling langs de kust van de Golf van Mexico. Die olie was vrijgekomen na een explosie op BP-boorplatform Deepwater Horizon in april 2010. Daarbij kwamen elf mensen om het leven. Het duurde bijna drie maanden voordat het grote olielek was gedicht.

'Moedwillig wangedrag'

Het is nog onbekend voor welk misdrijf BP precies schuld zou gaan bekennen. Het concern wordt 'roekeloos mismanagement' verweten en 'moedwillig wangedrag'. De rechtszaak tegen BP stond gepland voor april volgend jaar.

De aanstaande overeenkomst met justitie in de VS omvat niet de civiele claims van priv├ępersonen en de vier kuststaten die economische schade op BP willen verhalen.

Hoogste schadevergoeding

De hoogte van de boete is nog onbekend, maar het zou gaan om de hoogste schadevergoeding uit de Amerikaanse geschiedenis. Die staat nu nog op naam van het farmaceutische concern Pfizer, die in 2009 een schikking trof van 1,3 miljard dollar.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Politie zoekt ouders gedumpte baby Video De politie in Amsterdam gaat langs de deur bij ouders van honderden pasgeboren meisjes. Ze zoeken...31 okt 2014, 385 keer afgespeeld
  • » Vrijdaggebed kan weer op de Tempelberg Video Palestijnen in Jeruzalem mogen de Tempelberg weer op voor het vrijdaggebed. De heilige plek werd...31 okt 2014, 80 keer afgespeeld
  • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 238 keer afgespeeld

Meer video en audio