NOS NieuwsAangepast

China's premier: netwerker en overlever

door China-redacteur Floris Harm

Klasgenoten wisten al vroeg: Li Keqiang komt er wel. In de nieuwe regering van China wordt hij hoogstwaarschijnlijk premier. Wie is hij?

Wie is Li Keqiang?

geboren in 1955werd in 1976 lid van de Communistische Partijstudeerde rechten en economiegetrouwd, een dochter zit sinds 2007 in het Staande Comite van het Politburo, China's hoogste politieke orgaanhuidige functie: vice premier (sinds 2008)

Wat gaat Li doen?

Li zit nu al in het Permanente Comité van het Politburo. Dit dagelijkse bestuur is, op Li en zijn generatiegenoot Xi Jinping na, deze week geheel vervangen.

Li gaat zich de komende maanden warmlopen voor zijn nieuwe baan: Li wordt bij de jaarljkse zitting van China's parlement in maart waarschijnlijk bekrachtigd als China's premier.

Hij krijgt als premier de leiding over China's bestuur: de Staatsraad, de ministeries, etc. Binnen de hierarchie van het Politburo staat Li op nummer drie.

Hij binnen China een zeer publieke rol krijgen. Zo werd zijn voorganger Wen Jiabao de afgelopen jaren vaak naar aardbevingsgebieden of overstromingen gestuurd om namens de regering zijn medeleven aan de slachtoffers te betuigen.

Hoe is hij naar de top gestegen?

Li Keqiang is afkomstig uit een bestuursnest: zijn vader was bestuurder van een provinciaal district. Maar hij stamt niet, zoals de toekomstige president Xi Jinping, uit China's communistische aristocratie.

Li maakte zijn carriere in de Communistische Jeugd Liga, net als China's huidige partijleider en president Hu Jintao. Hu Jintao is niet voor niets Li's beschermheer. Ze hebben een gemeenschappelijke achtergrond. Beiden klommen op in de Jeugd Liga, waarna ze provinciaal gouverneur en -partijsecretaris werden.

Welke lijken zitten er bij Li in de kast?

Zijn nauwe band met Hu Jintao heeft hem waarschijnlijk van een voortijdige politieke dood gered.

Eind jaren '90 werd Li gouverneur van Henan. Net in die tijd brak er een enorm schandaal uit over een Aids-epidemie. Duizenden arme boeren die tegen betaling bloed hadden gedoneerd waren daarbij met Aids besmet geraakt, omdat de commerciele bloedbanken willens en wetens veiligheidsvoorschriften negeerden.

De epidemie decimeerde dorpen, en liet duizenden families berooid achter. Maar wie het schandaal aankaartte, werd meedogenloos vervolgd. Li Keqiang had eigenlijk de verantwoordelijkheid moeten dragen, maar hij ontsprong de dans.

Volgens critici was hij op dat moment al geoormerkt om naar de politieke top door te stoten.

Wat is Li Keqiang voor man?

Oud-studiegenoten, die enige tijd geleden door de Financial Times werden geinterviewd, zagen al snel dat Li voorbestemd was voor de top. Li staat bekend als iemand die makkelijk in de omgang is. Mensen die hem hebben ontmoet zeggen dat hij een goed gevoel voor humor heeft. Hij spreekt goed Engels.

Ook is Li goed in netwerken. Bijna een kwart van de huidige partijtop (het Centrale Comite van de Communistische PArtij) heeft nauw met Li samengewerkt in de Jeugd Liga. Dat betekent dat hij kan rekenen op brede steun.

Wat zijn Li's politieke standpunten?

Net als zijn mentor Hu Jintao, lijkt Li Keqiang voorstander van de zgn " harmonieuze samenleving". Dat betekent dat hij

de kloof tussen arm en rijk kleiner wil makenmeer werkgelegenheid wil scheppenmeer betaalbare woningen wil laten bouwenbetere basis gezondheidszorg wil opzettende verschillen in economische ontwikkeling tussen de regio's kleiner wil makeneen voorstander is van innovatie in schone milieu technologie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl