NOS NieuwsAangepast

Geldzorgen kosten ook baas geld

Steeds meer werkgevers raken betrokken bij betalingsproblemen van hun personeel. Dat blijkt uit een steekproef van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en Divosa, de koepel van directeuren van sociale diensten.

Acht op de tien bedrijven hebben werknemers met financiële problemen in dienst. En driekwart van de werkgevers heeft te maken met loonbeslagen. In dat geval legt een schuldeiser beslag op het salaris van de werknemer, als die zijn rekeningen niet meer betaalt.

Minder productief

Bedrijven hebben op verschillende manieren last van de geldproblemen van hun personeel, bijvoorbeeld op het gebied van administratie. Zo kost het verwerken van een loonbeslag de werkgever vaak meer dan een uur. Veel bedrijven behandelen zo'n tien loonbeslagen per jaar.

Bovendien is de betrokken werknemer vaak minder productief. Per week kan daar al gauw een hele werkdag aan verloren gaan.

Verder melden mensen met geldproblemen zich vaker ziek, omdat ze kampen met stress. De helft van de werkgevers schat dat een noodlijdend personeelslid zich in een jaar negen keer ziek meldt.

Meer aan preventie doen

Om hogere kosten te voorkomen, moeten werkgevers volgens het Nibud meer aan preventie doen. Als bijvoorbeeld blijkt dat werknemers niet goed weten hoe ze met geld moeten omgaan of brieven van instanties niet begrijpen, zou de werkgever begeleiding kunnen bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl