Nieuwe partijleiding in China

De nieuwe zevenkoppige leiding van de Communistische Partij poseert voor de pers»
De nieuwe zevenkoppige leiding van de Communistische Partij poseert voor de pers Marieke de Vries / NOS

In de Chinese hoofdstad Peking is de nieuwe zevenkoppige leiding van de Communistische Partij benoemd. Onder aanvoering van de nieuwe partijleider Xi Jinping presenteerde het zevental zich op het podium in de Grote Hal van het Volk.

De namen van de nieuwe leiding van het Centraal Comité waren al bekend. Naast Xi Jinping, die de afgelopen vijf jaar vicepresident was, neemt onder anderen de beoogde premier Li Keqiang er zitting in. Partijleider Xi Jinping wordt in maart ook benoemd tot president, als opvolger van Hu Jintao. Die trad gisteren officieel af als partijleider.

Slotstuk

De presentatie van de nieuwe leiding was het slotstuk van het partijcongres, dat een week heeft geduurd. De Chinese bevolking had geen zeggenschap in de samenstelling van de partijleiding. De benoemingen waren zoals altijd een interne kwestie.

Onduidelijk is of China grote politieke koerswijzigingen te wachten staan na het aftreden van Hu Jintao. Over de denkbeelden van zijn opvolger is niet veel bekend.

Wel zei Xi tijdens zijn speech, die rechtstreeks werd uitgezonden op de Chinese staatstelevisie: "Er zijn veel dringende problemen binnen de partij die opgelost moeten worden, vooral corruptie. We moeten er alles aan doen om deze problemen op te lossen."

Deel deze pagina

Video

Nieuwe Chinese leiders benoemd

Op het eind van het partijcongres is in China de nieuwe leiding van de Communistische Partij benoemd. Onder aanvoering van de... nieuwe partijleider Xi Jinping presenteerde het zevental zich in de Grote Hal van het Volk.

Audio

  • 'Veelzeggend wie er niet in Chinese partijleiding zijn terechtgekomen' Correspondent Marieke de Vries is in Peking waar de nieuwe partijleiding is benoemd. Marieke vertelt ook wie er net niet is... verkozen.
  • Xi Jinping: China bezorgt nooit kopzorgen Over de nieuwe Chinese partijleider Xi Jinping is niet zo veel geweten. Correspondent Karen Eshuis weet dat de man een paar jaar... geleden stevige uitspraken deed over de rol van China in de internationale politiek.
  • 'China kiest voor clubje saaie mannen' Jonathan Holslag, hoogleraar Chinese Studies in Brussel, ziet in de benoeming van het nieuwe partijbestuur in China vooral een... behoudsgezinde keuze.
  • Peng Liyuan, de Carla Bruni van China Zangeres Peng Liyuan is de nieuwe first lady van China. China-correspondent Karen Eshuis schetst een portret van de beroemdste... presidentsvrouw in de geschiedenis van het land.

Video en Audio

Meer video en audio