Rijk investeert in onderzoek

Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap»
Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ANP

Zes wetenschapsteams krijgen voor hun onderzoek gezamenlijk 167 miljoen euro van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De onderzoeksgroepen bestaan uit topwetenschappers van verschillende universiteiten.

De geselecteerde onderzoeken zijn divers: zo bestuderen de wetenschappers onder meer kanker, nanotechnologie, taal en de ontwikkeling van het kind. Ook doen ze hersenonderzoek en natuurkundig onderzoek.

'Zwaartekracht'

De subsidie is onderdeel van het programma 'Zwaartekracht', waarmee het ministerie in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een nieuwe impuls wil geven aan samenwerking op het hoogste wetenschappelijke niveau.

De zes onderzoeksgroepen zijn geselecteerd uit 42 aanmeldingen. Er zijn wetenschappers bij aan wie al eens de Spinozapremie is toegekend. Het is voor het eerst sinds 1998 dat voor zo'n groot bedrag wordt geïnvesteerd in Nederlands wetenschappelijk onderzoek.

Deel deze pagina

Video

Forse investering in wetenschap

Voor het eerst in 15 jaar komt er een fors bedrag beschikbaar voor hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek. Zes wetenschapsteams... krijgen voor de komende 10 jaar in totaal 167 miljoen euro van minister Bussemaker van Onderwijs.

Audio

  • Bussemaker: landen die veel investeren in onderzoek komen sneller en beter uit crisis Minister van Onderwijs Bussemaker maakt 167 miljoen euro vrij voor wetenschappelijk onderzoek. In het Radio 1 Journaal motiveerde... ze die beleidskeuze.
  • 'Gigantisch belangrijk dat jonge onderzoekers een perspectief wordt geboden' Verslaggever Menno Reemeijer ging naar het laboratorium Nederlands Kankerinstituut, want in het onderzoek daar wordt de komende... jaren flink geïnvesteerd.

Video en Audio

Meer video en audio