Birma laat politieke gevangenen vrij

De mededeling van de vrijlating komt kort voor het bezoek van Obama»
De mededeling van de vrijlating komt kort voor het bezoek van Obama AFP

Birma laat ruim 450 gevangenen vrij, onder wie een onbekend aantal politieke gedetineerden. De mededeling van de autoriteiten komt enkele dagen voor het bezoek van de Amerikaanse president Obama.

Volgens Birmese staatsmedia moet de vrijlating worden gezien als een bevestiging dat het land democratische hervormingen doorvoert.

Herhaaldelijk

De VS heeft herhaaldelijk opgeroepen om alle dissidenten vrij te laten in ruil voor het schrappen van economische sancties.

Obama bezoekt het land maandag. Hij ontmoet onder anderen oppositieleider en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi en president Thein Sein. Het is het eerste bezoek van een Amerikaanse president aan het land.

Toenadering

Vorig jaar maakte de militaire dictatuur van Birma plaats voor een burgerregering. Sindsdien zijn honderden politieke gevangenen vrijgelaten.

Sinds de hervormingen zoeken ook andere landen toenadering tot Birma. Zo bracht de voorzitter van de Europese Commissie, Barroso, begin deze maand een bezoek aan het land.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Spanning in Hongkong neemt toe Video Hongkong gaat een spannende nacht tegemoet. De demonstranten, die echt vrije verkiezingen willen,...30 sep 2014, 2105 keer afgespeeld
  • » "De Mol betaalde nooit aan afpersers" Video De familie De Mol, bekend van tv-successen in binnen- en buitenland, wordt afgeperst en bedreigd....30 sep 2014, 5722 keer afgespeeld
  • » Passage-proces: waar gaat het over? Video Het Passage-proces is de grote rechtszaak in Amsterdam tegen criminelen, die betrokken zouden zijn...30 sep 2014, 471 keer afgespeeld

Meer video en audio