Petraeus getuigt over Benghazi

David Petraeus»
David Petraeus EPA

De opgestapte CIA-directeur Petraeus legt vrijdag een getuigenis af over de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi. Hij moet uitleg geven over de rol van de inlichtingendienst bij de aanslag, waarbij islamitische strijders in september vier Amerikanen om het leven brachten.

De inlichtingencommissie van het Amerikaanse Congres onderzoekt onder meer of de CIA iets te verwijten valt. Zo heeft de dienst mogelijk aanwijzingen genegeerd die duidden op een aanslag.

De getuigenis van Petraeus was eigenlijk op een eerdere datum gepland, maar dat werd uitgesteld vanwege het schandaal rond zijn persoon.

Buitenechtelijke relatie

De CIA-directeur legde vrijdag zijn functie neer omdat hij een buitenechtelijke relatie had met zijn biografe. In de dagen erna kwamen steeds meer details naar buiten en bleken meer personen bij het schandaal betrokken te zijn.

Generaal Allen, die de Amerikaanse troepen in Afghanistan leidt en wiens naam ook wordt genoemd in het schandaal, heeft inmiddels zijn volledige medewerking toegezegd aan het onderzoek. Hij zegt dat hij alle vragen zo snel en zo compleet mogelijk wil beantwoorden. Allen was voorgedragen om volgend jaar opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Europa te worden, maar de procedure is nu opgeschort.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4624 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5822 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4719 keer afgespeeld

Meer video en audio