Petraeus getuigt over Benghazi

David Petraeus»
David Petraeus EPA

De opgestapte CIA-directeur Petraeus legt vrijdag een getuigenis af over de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi. Hij moet uitleg geven over de rol van de inlichtingendienst bij de aanslag, waarbij islamitische strijders in september vier Amerikanen om het leven brachten.

De inlichtingencommissie van het Amerikaanse Congres onderzoekt onder meer of de CIA iets te verwijten valt. Zo heeft de dienst mogelijk aanwijzingen genegeerd die duidden op een aanslag.

De getuigenis van Petraeus was eigenlijk op een eerdere datum gepland, maar dat werd uitgesteld vanwege het schandaal rond zijn persoon.

Buitenechtelijke relatie

De CIA-directeur legde vrijdag zijn functie neer omdat hij een buitenechtelijke relatie had met zijn biografe. In de dagen erna kwamen steeds meer details naar buiten en bleken meer personen bij het schandaal betrokken te zijn.

Generaal Allen, die de Amerikaanse troepen in Afghanistan leidt en wiens naam ook wordt genoemd in het schandaal, heeft inmiddels zijn volledige medewerking toegezegd aan het onderzoek. Hij zegt dat hij alle vragen zo snel en zo compleet mogelijk wil beantwoorden. Allen was voorgedragen om volgend jaar opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Europa te worden, maar de procedure is nu opgeschort.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Humanitair bestand Israël en Hamas Video Israël en Hamas zijn een bestand overeengekomen. Dat melden VN-baas Ban Ki-moon en de Amerikaanse...1 aug 2014, 907 keer afgespeeld
  • » Doden bij gasexplosies Taiwan Video Bij gasexplosies in Taiwan zijn zeker vijftien doden gevallen. Er zouden honderden gewonden zijn.31 jul 2014, 3382 keer afgespeeld
  • » "Het gaat om menselijke resten en kleding" Video DNA-materiaal en bezittingen van slachtoffers van de neergehaalde vlucht MH17 zijn overgedragen aan...31 jul 2014, 10945 keer afgespeeld

Meer video en audio