Rutte: voluit aan de slag

Rutte wil graag samenwerken met de oppositie»
Rutte wil graag samenwerken met de oppositie ANP

"Dit kabinet gaat met overtuiging, voluit aan de slag". Dat zei premier Rutte aan het einde van het debat over de regeringsverklaring. Hij overleefde het debat zonder veel kleerscheuren.

Volgens Rutte is zijn ploeg zeer gemotiveerd om het beleid uit te voeren. Hij wil daarbij samenwerken met de oppositie, de sociale partners en andere organisaties in de samenleving. "Vertrouwen is het kernwoord. Het is ons vaste voornemen om dat vertrouwen niet te beschamen", zei hij.

Samenwerking

Een deel van de oppositie zal zich voorzichtig constructief opstellen tegenover het kabinet. D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP staan open voor samenwerking, zo lieten ze weten.

Van PVV, SP en CDA hoeft Rutte de komende tijd weinig steun te verwachten. Die partijen verwijten de coalitiegenoten dat ze verkiezingsbeloften hebben gebroken

PVV-leider Wilders diende een motie van wantrouwen in, maar die kreeg van geen enkele andere partij steun. Volgens Wilders verdient het kabinet het niet het land te regeren.

Slecht verdedigd

SP-leider Roemer verweet Rutte dat hij het beleid slecht verdedigde. Volgens Roemer bezuinigt het kabinet keihard, maar zijn de gevolgen vaak onzeker en leiden de maatregelen tot een hogere werkloosheid.

CDA-leider Buma herinnerde de VVD aan de verkiezingsleus dat de hypotheekrenteaftrek bij die partij "staat als een huis". Volgens Buma is die belofte achterhaald.

Dagbesteding

In het debat werd veel aandacht besteed aan de zogenoemde dagbesteding voor gehandicapten en dementerende ouderen. Het recht daarop wordt in 2015 afgeschaft. Het wordt een voorziening en het kabinet wil van 2014 een overgangsjaar maken. De coalitiepartijen PvdA en VVD drongen erop aan dat mensen die in 2014 voor het eerst een beroep willen doen op dagbesteding "adequaat" worden ondersteund. Rutte zegde dat toe.

Deel deze pagina

Video

  • video Rutte: kabinet moet vertrouwen verdienen Het was de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring. Premier Rutte verdedigde in de Tweede Kamer... het regeerakkoord tegen de aanvallen van de oppositie. Ferry Mingelen praatte na afloop met hem.
  • video Rutte: voluit aan de slag Het kabinet-Rutte II gaat "met overtuiging en voluit aan de slag". Dat zei de premier aan het einde van het... debat over de regeringsverklaring. Rutte maakte de afgelopen weken een valse start met zijn kabinet, maar wil in de komende tijd het vertrouwen herstellen. Het kabinet hoopt samen te werken met de oppositie, de sociale partners en andere organisaties in de samenleving.
  • video Het regeringsverklaring-debat op muziek Het kabinet-Rutte II gaat "met overtuiging en voluit aan de slag". Dat zei de premier aan het einde van het... debat over de regeringsverklaring. Bekijk een compilatie van het slotdebat op muziek.

Audio

  • Rutte: ik verdien helemaal niets Het kabinet heeft een slechte start gemaakt, vindt premier Rutte. Hij belooft dat zijn Kabinet er daarom extra hard aan zal trekken... om vertrouwen te winnen voor het beleid. Na twee dagen debatteren over de regeringsplannen, wil Rutte die opdracht waarmaken, vertelde hij aan verslaggever Michiel Breedveld gisteravond laat.
  • Rutte II van start zonder geroffel op alle bankjes Premier Rutte en zijn ministers en staatssecretarissen kunnen aan de slag. Ondanks alle kritiek van de oppositie hebben ze... voldoende steun om nu aan het werk te gaan. Dat blijkt na twee dagen debat over de regeringsverklaring. Een verslag van Peter Blok.
  • Samsom: geen persoonlijke overwinning, maar overwinning van partij Nu het nieuwe kabinet geïnstalleerd is, kan PvdA-leider Diederik Samsom zijn vreugde nauwelijks op. Van een persoonlijke... overwinning wil hij niet spreken, maar hij had het de afgelopen dagen wel een paar keer over 'mijn' ministers. Na afloop van het debat gisteravond had Samsom even tijd voor verslaggever Wilco Boom.
  • Joost Vullings: meer kon Rutte niet doen in Kamerdebat Politiek verslaggever Joost Vullings blikt terug op het Kamerdebat over het regeringsakkoord. Daarin zag hij dat de premier beseft... dat hij de steun van de Kamer ten volle nodig zal hebben.
  • Joost Vullings: sterke kant Rutte is ook zijn zwakke kant Politiek verslaggever Joost Vullings ziet dat de politieke lenigheid van premier Rutte hem nu parten speelt als partijleider.

Video en Audio

Meer video en audio