Genen varken in kaart gebracht

Varkens lijken genetisch gezien veel op mensen»
Varkens lijken genetisch gezien veel op mensen ANP

Een team van internationale wetenschappers heeft het volledige genoom van het varken in kaart gebracht. Het onderzoek biedt kansen voor de varkensfokkerij en kan helpen bij het bestrijden van menselijke ziekten.

Het onderzoek naar de genetische blauwdruk van het varken werd gedaan door het 'Swine Genome Sequencing Consortium', een team van wetenschappers uit twaalf landen onder leiding van de Wageningen Universiteit.

Medische toepassingen

De wetenschappers zijn twintig jaar geleden begonnen. De afgelopen jaren zijn delen van het onderzoek al naar buitengebracht. Veel boeren gebruiken de uitkomsten om varkens te fokken die minder gevoelig zijn voor ziekten.

Varkens lijken genetisch gezien veel op mensen. De spijsvertering en de grootte van organen als het hart, de nieren en de alvleesklier zijn vergelijkbaar. Daarom is het dier uitermate geschikt voor onderzoek naar medische toepassingen voor mensen.

Kip

Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschapstijdschrijft Nature. Het is overigens niet uniek. In 2004 werd het volledige genoom van de kip al in kaart gebracht en in 2009 dat van het rund.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 3824 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4892 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3966 keer afgespeeld

Meer video en audio