Obama: geen lekken Petraeus-zaak

Barack Obama»
Barack Obama Reuters

De Amerikaanse president Obama heeft geen aanwijzingen dat er gevoelige informatie is uitgelekt in het Petraeus-schandaal. Dat zei hij op zijn eerste persconferentie sinds zijn herverkiezing.

Oud-generaal David Petraeus trad vorige week af als baas van de inlichtingendienst CIA vanwege een buitenechtelijke affaire met zijn biograaf. Verder werd bekend dat de commandant van de Amerikaanse troepen, John Allen, in Afghanistan duizenden e-mails heeft gestuurd naar één van de betrokkenen in de zaak.

Volgens Obama heeft hij geen bewijs gezien dat de Petraeus-affaire de nationale veiligheid heeft geschaad.

Voetnoot

De president sprak lovende woorden over de oud-generaal. Volgens hem is Amerika veiliger geworden dankzij Petraeus. "Hij heeft zich in zijn carrière buitengewoon onderscheiden."

"Ik hoop dat deze affaire een voetnoot zal zijn in zijn leven," zei Obama. "Ik hoop dat hij en zijn familie dit achter zich kunnen laten."

De federale politiedienst FBI ontdekte de affaire van Petraeus al in de zomer. Het Witte Huis werd pas vorige week op de hoogte gebracht van het onderzoek. Obama wilde niet ingaan op de vraag of hij eerder geïnformeerd had moeten worden. Hij zei dat hij het onderzoek naar de zaak afwacht.

FBI-onderzoeken

"Er zitten ook een hoop juridische haken en ogen aan. Als president mag ik me niet bemoeien met FBI-onderzoeken. Als ik eerder op de hoogte was gesteld hadden jullie me nu misschien gevraagd waarom ik me met een lopend onderzoek inliet", aldus Obama.

Deel deze pagina

Video

'Geen geheimen gelekt in Petraeus-zaak'

Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat er geheime informatie is gelekt in het schandaal rond de afgetreden CIA-directeur David... Petraeus. Dat zei president Barack Obama op zijn eerste officiële persconferentie sinds zijn herverkiezing.

Audio

  • Wouter Zwart was op eerste persconferentie Obama sinds herverkiezing Correspondent Wouter Zwart was op de eerste persconferentie van de Amerikaanse president Obama, sinds diens herverkiezing. Obama... kreeg daar ook vragen over de Petraeus-affaire. Verder ging het over de 'fiscal cliff' ...

Video en Audio

Meer video en audio