Liga komt bijeen over Gaza

Grote rookpluimen boven de Gazastrook na een luchtaanval op Hamas vandaag»
Grote rookpluimen boven de Gazastrook na een luchtaanval op Hamas vandaag AFP

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga komen bijeen om de situatie in de Gazastrook te bespreken. Ze vergaderen zaterdag in Caïro, heeft de vicesecretaris-generaal van de Liga gezegd tegen het persbureau Reuters.

De leider van de Palestijns Autoriteit, president Mahmoud Abbas, had de Arabische Liga opgeroepen in spoedzitting bijeen te komen. De Palestijnse Autoriteit vertegenwoordigt in feite de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, sinds Hamas de controle heeft overgenomen over de Gazastrook.

Oproep

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN roept Israël en Hamas op een escalatie in de Gazastrook te voorkomen. Ook doet hij een oproep aan beide partijen om burgers te beschermen. "Beide partijen moeten alles op alles zetten om een escalatie te voorkomen en ze zijn volgens internationaal recht verplicht de bescherming van burgers te allen tijde te verzekeren", aldus een verklaring van Ban.

Egypte heeft de aanvallen van Israël op de Gazastrook veroordeeld en roept Israël op het offensief onmiddellijk te staken. In een reactie op de aanvallen heeft Egypte zijn ambassadeur uit Israël teruggeroepen.


Deel deze pagina

Video

  • video Israël bombardeert Gazastrook Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben aan het eind van de middag zware bombardementen uitgevoerd op de... Gazastrook. De bombardementen begonnen kort nadat Israël het hoofd van de militaire tak van Hamas, Ahmed Jabari bij een luchtaanval had geliquideerd.
  • video 'Aanval leidt tot paniek in Gaza' Correspondent Monique van Hoogstraten in Jeruzalem over het offensief van Israël in Gaza.

Video en Audio

  • » Oekraïens leger herovert vliegveld Video Het Oekraïense leger heeft de daad bij het woord gevoegd. Voor het eerst is er op beperkte schaal...15 apr 2014, 643 keer afgespeeld
  • » Nog geen akkoord zorg Video Op het ministerie van volksgezondheid zitten op dit moment de coalitiepartijen PvdA en VVD en...15 apr 2014, 2692 keer afgespeeld
  • » Landelijk referendum vanaf 2015 mogelijk Video Een landelijk referendum. Vanaf volgend jaar kan dat in Nederland. De Eerste Kamer heeft ermee...15 apr 2014, 3034 keer afgespeeld

Meer video en audio