Offensief Israël tegen top Hamas

De militaire leider van Hamas werd geraakt toen hij in zijn auto zat»
De militaire leider van Hamas werd geraakt toen hij in zijn auto zat AFP

Israël is bezig met een offensief tegen de top van Hamas, uit vergelding voor de raketaanvallen op het zuiden van Israël vanuit de Gazastrook. Het eerste slachtoffer was vanmiddag Ahmed Jabari, de leider van de militaire vleugel van Hamas. Hij kwam om door een raketaanval op zijn auto. Ook zijn lijfwacht kwam om het leven.

De politie in de Gazastrook meldde daarna meer Israëlische luchtaanvallen, waarna onder de bevolking paniek ontstond. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza kwamen bij die aanvallen nog eens acht Palestijnen om het leven en raakten tientallen mensen gewond.

De liquidatie van Jabari wordt door Israël het begin van "een bredere operatie" genoemd, waarbij volgens het leger alle opties worden opengehouden. Ook het sturen van grondtroepen wordt niet uitgesloten. "De boodschap is kraakhelder. Denk na. Als je vrede wilt komt er vrede. Als je wil doden slaan we terug", zei de Israëlische president Shimon Peres.

'Poorten van de hel'

De reactie van de militaire vleugel van Hamas is dat met deze actie "de poorten van de hel zijn geopend". Palestijnse militanten gingen door met raketaanvallen vanuit Gaza op het zuiden van Israël. Volgens Israëlische media zijn raketten onderschept boven Beersheba, de grootste stad in het gebied.

Een Israëlische legerwoordvoeder zei dat Jabari is gedood wegens zijn jarenlange terroristische activiteiten. Hij is de hoogste leider van Hamas die door Israël in de laatste vier jaar is gedood. Jabari stond al jaren bovenaan de dodenlijst van het Israëlische leger.

Zoon en broer

In 2004 kwamen een zoon en een broer van Jabari om bij een Israëlische beschieting van zijn huis. Vier jaar later vernietigde Israël het huis van Jabari tijdens de inval in de Gazastrook.

Aangenomen wordt dat Jabari het militaire brein was bij de verdrijving van de Fatah-beweging uit de Gazastrook in 2007. Israël zag hem ook als de man achter de ontvoering en gevangenhouding van de militair Gilad Shalit.

Deel deze pagina

Video

In Gaza-stad is een belangrijke leider van Hamas gedood bij een Israelische raketaanval. Het is Ahmed Jabari,... de militaire leider van de Palestijnse beweging. Hij werd geraakt toen hij in zijn auto zat. De aanslag volgt op een reeks beschietingen op Israëlisch grondgebied vanuit de Gazastrook en Egypte.

 • Aanval Israël op Hamas-leider

  In Gaza-stad is een belangrijke leider van Hamas gedood bij een Israelische raketaanval. Het is Ahmed Jabari,... de militaire leider van de Palestijnse beweging. Hij werd geraakt toen hij in zijn auto zat. De aanslag volgt op een reeks beschietingen op Israëlisch grondgebied vanuit de Gazastrook en Egypte.

 • 'Aanval leidt tot paniek in Gaza'

  Correspondent Monique van Hoogstraten in Jeruzalem over het offensief van Israël in Gaza.

 • Israël bombardeert Gazastrook

  Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben aan het eind van de middag zware bombardementen uitgevoerd op de... Gazastrook. De bombardementen begonnen kort nadat Israël het hoofd van de militaire tak van Hamas, Ahmed Jabari bij een luchtaanval had geliquideerd.

 • Grootschalige luchtaanvallen Israël op Gazastrook

  Egypte reageerde al snel en trekt zijn ambassadeur terug uit Israël. Eén van de doden die vielen is de... leider van de militaire tak van Hamas, Ahmed. Het was een gerichte aanslag, zegt Israël, na dagenlange raketaanvallen vanuit Gaza.

Audio

 • Monique van Hoogstraten: dit was een doelbewuste liquidatie De spanning tussen Israël en Gaza loopt razendsnel op. Vanmiddag werd de hoogste militaire leider van Hamas, Ahmed Jaabari, gedood... door een Israëlische raket.

Foto

Ahmed Jabari op een foto uit 2011Ahmed Jabari op een foto uit 2011

Ahmed Jabari op een foto uit 2011

EPA

Video en Audio

Meer video en audio