Van Anraat moet de Staat betalen

Frans van Anraat»
Frans van Anraat ANP

De zakenman Frans van Anraat moet ruim een half miljoen euro betalen aan de Staat. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

Van Anraat verdiende dat geld in de jaren 80 met de verkoop van een grondstof voor mosterdgas aan het regime van de Iraakse president Saddam Hussein. Hij leverde tonnen thiodiglycol.

Oorlogsmisdaden

De zakenman zit een celstraf van 17 jaar uit. In 2007 werd hij in hoger beroep veroordeeld voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden.

Het Openbaar Ministerie had geëist dat Van Anraat ruim een miljoen euro zou betalen. Dat was de winst die hij tussen april 1984 en augustus 1988 maakte met een reeks verkopen aan Irak. De rekening valt lager uit, omdat niet alle transporten onder de noemer oorlogsmisdaden vielen.

Luchtaanval

In maart 1988 kwamen in Halabja, in het noorden van Irak, 5000 Koerden om bij een luchtaanval waarbij het gas werd gebruikt.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9447 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 335 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 1067 keer afgespeeld

Meer video en audio